MASLENICA SA RAŽEVIM BRAŠNOM
Maslenica sa raževim brašnom. Jako ukusna i u mojoj porodici omiljeni ručak! 🍽😉😍
Sastojci za tijesto:
-330 gr bijelog pšeničnog brašna
-170 gr integralnog raževog brašna
-2 kašike ulja
-malo soli
-mlaka voda (količina po potrebi, možda i više)
Nadjev:
-4 jaja
-4 kašike milerama
-3 kašike kajmaka
-so
Za premazivanje jufki:
-100 gr maslaca
-4-5 kašika ulja (po potrebi)
Od sastojaka za tijesto, iz dodavanje mlake vode zamijesiti elastično srednje mekano tijesto, kao za svaku pitu. Podijeliti na 2 jufke koje premažete uljem i pokrijte plastičnom folijom, pa ostavite da odmaraju oko 20 minuta.
Za nadjev sve sastojke dobro umutite, posolite po ukusu. Maslac otopite zajedno sa uljem na laganoj vatri (skinite pjenu jer daje gorčinu).
Na pobrašnjenom stolu razvijte prvu jufku. Ravnomjerno poprskajte nadjevom, poprskajte i maslacem, pa prebacite krajeve prema unutra tako da dobijete oblik i veličinu pleha. Moja tepsija je okrugla promjera 32 cm.
Pleh premažite masnoćom i taj dio formirane maslenice prenesite u pleh. Odozgo pospite nadjevom i masnoćom. Razvijte drugu jufku, nadjenite, pomastite i preklopite kao i prvu. Sad je prebacite u pleh, ali da spojeni tj.prebačeni krajevi budu sa donje strane. Površina će ostati glatka. Ostatkom nadjeva premažite pitu odozgo, poprskajte masnoćom i po želji pospite susamom.
Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 30 minuta. Smanjim temperaturu nakon 20 minuta na 180 (u rerni sa ventilatorom).
Ispečenu maslenicu samo pokriti čistom i suhom krpom da odstoji oko 5 minuta.
Ne zaljevam je ničim jer bi splasnula, a ovako ostane fino napuhana.
Sjeći i servirati uz čašu jogurta ili neku salatu.
Dobar tek! 😊
Sastojci za tijesto:
-330 gr bijelog pšeničnog brašna
-170 gr integralnog raževog brašna
-2 kašike ulja
-malo soli
-mlaka voda (količina po potrebi, možda i više)
Nadjev:
-4 jaja
-4 kašike milerama
-3 kašike kajmaka
-so
Za premazivanje jufki:
-100 gr maslaca
-4-5 kašika ulja (po potrebi)
Od sastojaka za tijesto, iz dodavanje mlake vode zamijesiti elastično srednje mekano tijesto, kao za svaku pitu. Podijeliti na 2 jufke koje premažete uljem i pokrijte plastičnom folijom, pa ostavite da odmaraju oko 20 minuta.
Za nadjev sve sastojke dobro umutite, posolite po ukusu. Maslac otopite zajedno sa uljem na laganoj vatri (skinite pjenu jer daje gorčinu).
Na pobrašnjenom stolu razvijte prvu jufku. Ravnomjerno poprskajte nadjevom, poprskajte i maslacem, pa prebacite krajeve prema unutra tako da dobijete oblik i veličinu pleha. Moja tepsija je okrugla promjera 32 cm.
Pleh premažite masnoćom i taj dio formirane maslenice prenesite u pleh. Odozgo pospite nadjevom i masnoćom. Razvijte drugu jufku, nadjenite, pomastite i preklopite kao i prvu. Sad je prebacite u pleh, ali da spojeni tj.prebačeni krajevi budu sa donje strane. Površina će ostati glatka. Ostatkom nadjeva premažite pitu odozgo, poprskajte masnoćom i po želji pospite susamom.
Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 30 minuta. Smanjim temperaturu nakon 20 minuta na 180 (u rerni sa ventilatorom).
Ispečenu maslenicu samo pokriti čistom i suhom krpom da odstoji oko 5 minuta.
Ne zaljevam je ničim jer bi splasnula, a ovako ostane fino napuhana.
Sjeći i servirati uz čašu jogurta ili neku salatu.
Dobar tek! 😊
Primjedbe
Objavi komentar