BAMBI TORTA
Torta za moju godišnjicu braka. Savršena, sočna i jako ukusna.
Peku se 3 kore u kalupu promjera 26 cm!
Sastojci za jednu koru:
•3 jaja
•3 kašike šećera
•2 kašike mljevenih oraha
•1 kašika brašna
•2 kašike kakao praha
Dobro izmiksati bjelanjke uz dodatak prstohvata soli, zatim dodati žumanjke, smanjiti brzinu miksera na najmanju, pa dodati brašno, orahe i kakao. Kad se fino sjedini, smjesu prebaciti u kalup obložen papirom i peći na 180° 12 min. Provjerite čačkalicom.
Preliv za kore:
•250 ml vode
•150 ge šećera
Prokuhati sve skupa 3-4 minute.
Svaku koru preliti sa ovim prelivom.
Fil:
•750 ml mlijeka
•6 kašika šećera
•1 puding od vanilije
•125 g maslaca
•300 gr mljevene plazme
•150 gr mljevenih oraha
•80 gr tučenog slatkog vrhnja
U mlijeko dodati šećer, u posebnu zdjelicu odvojiti 6 kašika mlijeka i izmješati sa prahom za puding. Ostatak mlijeka staviti da zakuha pa skuhati puding. U vruć odmah umiješati maslac, mljevene orahe i keks. Sve sjediniti i ako vam se čini suviše rijetko dodajte još keksa. Ja sam dodala još 4 kašike keksa. Ostaviti da se skroz ohladi.
Izmiksati 100 ml slatkog vrhnja (kad se izmiksa dobije se 80 gr vrhnja koliko i treba).
U hladnu smjesu sa keksom umiješati žicom tučeno vrhnje.
Na pladanj staviti prvu koru, premazati trećinom fila, zatim druga kora, pa fil, treća kora i fil na vrhu. Ostaviti u frižider da se malo stegne.
Ganache:
•200 ml slatkog vrhnja
•200 gr mliječne čokolade
Zagrijati slatko vrhnje (ne smije ključati), skloniti sa ringle, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu. Žicom energično miješati da se čokolada istopi. Malo prohladiti.
Oko torte staviti obruč, pa izliti ganache.
Ostaviti u frižider na 3-4 sata da se sve dobro stisne.
Za dekoraciju izmiksati 200 ml slatkog vrhnja i dekorirati tortu po želji.
Enjoy! 💟
Peku se 3 kore u kalupu promjera 26 cm!
Sastojci za jednu koru:
•3 jaja
•3 kašike šećera
•2 kašike mljevenih oraha
•1 kašika brašna
•2 kašike kakao praha
Dobro izmiksati bjelanjke uz dodatak prstohvata soli, zatim dodati žumanjke, smanjiti brzinu miksera na najmanju, pa dodati brašno, orahe i kakao. Kad se fino sjedini, smjesu prebaciti u kalup obložen papirom i peći na 180° 12 min. Provjerite čačkalicom.
Preliv za kore:
•250 ml vode
•150 ge šećera
Prokuhati sve skupa 3-4 minute.
Svaku koru preliti sa ovim prelivom.
Fil:
•750 ml mlijeka
•6 kašika šećera
•1 puding od vanilije
•125 g maslaca
•300 gr mljevene plazme
•150 gr mljevenih oraha
•80 gr tučenog slatkog vrhnja
U mlijeko dodati šećer, u posebnu zdjelicu odvojiti 6 kašika mlijeka i izmješati sa prahom za puding. Ostatak mlijeka staviti da zakuha pa skuhati puding. U vruć odmah umiješati maslac, mljevene orahe i keks. Sve sjediniti i ako vam se čini suviše rijetko dodajte još keksa. Ja sam dodala još 4 kašike keksa. Ostaviti da se skroz ohladi.
Izmiksati 100 ml slatkog vrhnja (kad se izmiksa dobije se 80 gr vrhnja koliko i treba).
U hladnu smjesu sa keksom umiješati žicom tučeno vrhnje.
Na pladanj staviti prvu koru, premazati trećinom fila, zatim druga kora, pa fil, treća kora i fil na vrhu. Ostaviti u frižider da se malo stegne.
Ganache:
•200 ml slatkog vrhnja
•200 gr mliječne čokolade
Zagrijati slatko vrhnje (ne smije ključati), skloniti sa ringle, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu. Žicom energično miješati da se čokolada istopi. Malo prohladiti.
Oko torte staviti obruč, pa izliti ganache.
Ostaviti u frižider na 3-4 sata da se sve dobro stisne.
Za dekoraciju izmiksati 200 ml slatkog vrhnja i dekorirati tortu po želji.
Enjoy! 💟
Bambi torta
OdgovoriIzbriši