TUFAHIJE
Povratak "otpisanih".😁
Nakon nagovaranja prijatelja, odlučila sam ponovo aktivirati ovaj blog, nadam se na radost svih vas, a i mene lično.
Za prvi recept odabrala sam tufahije. Skoro svi ih obožavamo, a sad je jesen, vrijeme jabuka i zašto da se ne zasladimo ovom odličnom delicijom?
Pa da krenemo. Potrebno je:
- 8 jabuka srednje veličine (poželjne su zelene, tvrđe jabuke ne preslatke)
- 700 gr šećera
- 7 dcl vode
- 2 vanilin šećera
- 2 kriške limuna
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 gr mljevenih oraha
Prvo je potrebno staviti u šerpu vodu i šećer sa vanilin šećerom, te kriške limuna i staviti da prokuha. U međuvremenu, jabuke oguliti i izdubiti ih u sredini. U prokuhalu vodu staviti jabuke i kuhati ih oko 10 minuta. Jako je važno da se ne prekuhaju, trebaju biti kuhane a ipak dovoljno čvrste da se mogu napuniti nadjevom.
Skuhane jabuke pažljivo izvaditi iz agde i staviti u tepsiju da se ohlade.
Agdu skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.
Izmiksati slatko vrhnje (odvojiti dio za dekoraciju) i u njega dodati mljevene orahe (dio ostaviti za dekoraciju). Izmješati i tim nadjevom puniti ohlađene jabuke. Dekorisati slatkim vrhnjem i posuti mljevenim orasima.
Hladnom agdom zaliti jabuke da plivaju u njoj. Dobro ohlađeno poslužiti.
Enjoy!
Nakon nagovaranja prijatelja, odlučila sam ponovo aktivirati ovaj blog, nadam se na radost svih vas, a i mene lično.
Za prvi recept odabrala sam tufahije. Skoro svi ih obožavamo, a sad je jesen, vrijeme jabuka i zašto da se ne zasladimo ovom odličnom delicijom?
Pa da krenemo. Potrebno je:
- 8 jabuka srednje veličine (poželjne su zelene, tvrđe jabuke ne preslatke)
- 700 gr šećera
- 7 dcl vode
- 2 vanilin šećera
- 2 kriške limuna
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 gr mljevenih oraha
Prvo je potrebno staviti u šerpu vodu i šećer sa vanilin šećerom, te kriške limuna i staviti da prokuha. U međuvremenu, jabuke oguliti i izdubiti ih u sredini. U prokuhalu vodu staviti jabuke i kuhati ih oko 10 minuta. Jako je važno da se ne prekuhaju, trebaju biti kuhane a ipak dovoljno čvrste da se mogu napuniti nadjevom.
Skuhane jabuke pažljivo izvaditi iz agde i staviti u tepsiju da se ohlade.
Agdu skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.
Izmiksati slatko vrhnje (odvojiti dio za dekoraciju) i u njega dodati mljevene orahe (dio ostaviti za dekoraciju). Izmješati i tim nadjevom puniti ohlađene jabuke. Dekorisati slatkim vrhnjem i posuti mljevenim orasima.
Hladnom agdom zaliti jabuke da plivaju u njoj. Dobro ohlađeno poslužiti.
Enjoy!
Primjedbe
Objavi komentar