NENINE KIFLICE

Recept moje prijateljice Nene pa stoga i takav naziv. Fenomenalne, premekane i ukusne.
Dio sam ostavila prazan a dio punila edamerom.



Sastojci:
-1 kg bijelog brašna 
-2 kesice suhog kvasca
-1 supena kašika soli
-1 čajna kašika šećera
-5 supenih kašika maslinovog ulja
-2,5 dl toplog mlijeka
-2 kašika milerama
-topla voda (količina po potrebi)
-1 jaje za premaz
-sjemenke susama i kima
-sir edamer ili neki drugi po vašem ukusu
U posudu staviti brašno, suhi kvasac, šećer, so, mileram, maslinovo ulje, toplo mlijeko i početi mijesiti tijesto. Dodati tople vode toliko da dobijete glatku strukturu kao tijesto za pitu. Dobro izraditi rukama, nauljiti, pokriti folijom i ostaviti na toplo mjesto da naraste.
Potom prebaciti tijesto na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na 2 lopte. Prvu loptu razvaljati što tanje, isjeći na 16 dijelova i motati kiflice (ako želite prazne) i redati na papir ili nauljen pleh. Razvaljati drugi dio tijesta, isjeći također na 16 dijelova, na svaki trokut staviti štapić edamera i zarolati kiflice.
Redati ih također u nauljen pleh ili na papir. Pokriti i ostaviti da odstoje 20-tak minuta na toplom mjestu.
Umutiti jaje, dodati malo soli i kistom premazati kiflice.
Posuti sjemenkama.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° 20 minuta da lijepo porumene.
Ispečene, vruće kiflice premazati sa malo ulja i pokriti papirom pa krpom i ostaviti da se malo prohlade.
E sad možete navaliti. 




Primjedbe

Popularni postovi