KUGLOF SA ROGAČEM I JABUKAMA
Čokoladno, sočno, moćno, mirisno.... Sve u jednom. Ko voli rogač, obavezno neka proba.
Sastojci:
-4 jaja
-1 čaša (200 ml) šećera
-1 vanilin šećer
-1 čaša ulja
-100 gr mljevenog rogača
-1 supena kašika kakao praha
-150 gr brašna (miješala sam sa integralnim, a vi ne morate)
-1 prašak za pecivo
-1 kašičica cimeta
-4-5 ribanih jabuka (srednje veličine)
-1 čaša (200 ml) šećera
-1 vanilin šećer
-1 čaša ulja
-100 gr mljevenog rogača
-1 supena kašika kakao praha
-150 gr brašna (miješala sam sa integralnim, a vi ne morate)
-1 prašak za pecivo
-1 kašičica cimeta
-4-5 ribanih jabuka (srednje veličine)
Glazura:
-150 gr crne čokolade (sa većim procentom kakaa)
-80 gr maslaca
-1 kašika ulja
-80 gr maslaca
-1 kašika ulja
Jabuke oguliti i izrendati. U jednoj zdjeli izmiješati brašno, rogač, prašak za pecivo, cimet i kakao. U drugoj posudi pjenasto izmiksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno dodavati ulje. Miksati i postepeno dodavati smjesu od brašna i rogača. Sjediniti i na kraju špatulom umiješati ribane jabuke.
Kalup za kuglof promjera 26 cm premazati maslacem i posuti brašnom. Izliti smjesu i poravnati pa peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 40-45 minuta. Ako vam porumeni previše, pokrijte alu folijom i nastavite peći. Provjerite čačkalicom, mada u principu kolač je sočne teksture.
Ohladiti u kalupu, a potom ga okrenuti na pladanj za serviranje.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu, maslac i ulje, prohladiti 2-3 minute i preliti kuglof.
Ohladiti i rezati.
Kalup za kuglof promjera 26 cm premazati maslacem i posuti brašnom. Izliti smjesu i poravnati pa peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 40-45 minuta. Ako vam porumeni previše, pokrijte alu folijom i nastavite peći. Provjerite čačkalicom, mada u principu kolač je sočne teksture.
Ohladiti u kalupu, a potom ga okrenuti na pladanj za serviranje.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu, maslac i ulje, prohladiti 2-3 minute i preliti kuglof.
Ohladiti i rezati.
Primjedbe
Objavi komentar