LAZANJE
Danas za ručak lazanje, ali sa domaćim, svježom korama i moram vam reći da je okus savršen. Svakako preporučujem da probate.
Tijesto:
• 6 dl brašna
• 3 cijela jajeta
• 3 žumanjka
• 2-3 kašike hladne vode
• veći prstohvat soli
Bešamel:
• 80 gr maslaca
• 1200 ml mlijeka
• 80 gr brašna
• 1 mala kašičica soli
• prstohvat bijelog bibera
• malo muškatnog oraščića
Bolonjez umak:
• 500 gr mljevenog mesa
• 2 srednje glavice crvenog luka
• 2 srednje kašičice maslaca
• 1-2 male kašičice mljevene crvene paprike
• 4 kašike paradajz sosa
• 2,5-3 dcl pasiranog paradajza
• 1 mala kašičica suhog origana
• 1 mala kašičica suhog bosiljka
• so
• biber
• vegeta
• 1/2 povrtne kocke za supu
I
• 300 gr izribanog sira gaude ili edamera
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka (kao za domaće rezance), pa ga dobro izraditi rukama, podijeliti na 4 loptice i razvaljati ručno ili na mašini za tijesto debljine rezanaca. Isjeći na dužinu pleha i ostaviti da se prosuši dok pripremite nadjev i bešamel.
Na maslacu propržiti sitno isjeckan crveni luk da postane staklast, dodati mljeveno meso i kratko propržiti. Zatim dodati pasirani paradajz, sos paradajz, pola kocke za supu, crvenu papriku i sve krčkati na laganoj temperaturi oko 10 min. Dodati začine na kraju i dobro promiješati.
Za pripremu bešamela, u šerpi otopiti maslac pa dodati brašno i promiješati samo par minuta, pa doliti postepeno mlijeko. Neprestano miješati žicom dok ne prokuha i dalje miješati stalno pazeći da vam ne zagori. Kad dobijete željenu gustoću, skloniti sa ringle, dodati so, biber i malo muškatnog oraščića, promiješati i bešamel je gotov.
Sad slijedi slaganje:
U pravougaoni pleh nasuti malo bešamela, pa staviti prvi red kora. Posuti dijelom bolonjeza i bešamela odozgo. Ide opet red tijesta i sve tako do vrha. Na kraju treba biti samo red tijesta koji pospete bešamelom. Odozgo narendati sir edamer ili gaudu.
Rerna treba biti zagrijana na 180°C.
Lazanje peći 45 minuta na srednjoj razini.
Pečene malo prohaditi (tople se ne mogu lijepo isjeći) i rezati na kocke, pa servirati.
Odlične su i hladne.
Dobar tek!!!
Tijesto:
• 6 dl brašna
• 3 cijela jajeta
• 3 žumanjka
• 2-3 kašike hladne vode
• veći prstohvat soli
Bešamel:
• 80 gr maslaca
• 1200 ml mlijeka
• 80 gr brašna
• 1 mala kašičica soli
• prstohvat bijelog bibera
• malo muškatnog oraščića
Bolonjez umak:
• 500 gr mljevenog mesa
• 2 srednje glavice crvenog luka
• 2 srednje kašičice maslaca
• 1-2 male kašičice mljevene crvene paprike
• 4 kašike paradajz sosa
• 2,5-3 dcl pasiranog paradajza
• 1 mala kašičica suhog origana
• 1 mala kašičica suhog bosiljka
• so
• biber
• vegeta
• 1/2 povrtne kocke za supu
I
• 300 gr izribanog sira gaude ili edamera
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka (kao za domaće rezance), pa ga dobro izraditi rukama, podijeliti na 4 loptice i razvaljati ručno ili na mašini za tijesto debljine rezanaca. Isjeći na dužinu pleha i ostaviti da se prosuši dok pripremite nadjev i bešamel.
Na maslacu propržiti sitno isjeckan crveni luk da postane staklast, dodati mljeveno meso i kratko propržiti. Zatim dodati pasirani paradajz, sos paradajz, pola kocke za supu, crvenu papriku i sve krčkati na laganoj temperaturi oko 10 min. Dodati začine na kraju i dobro promiješati.
Za pripremu bešamela, u šerpi otopiti maslac pa dodati brašno i promiješati samo par minuta, pa doliti postepeno mlijeko. Neprestano miješati žicom dok ne prokuha i dalje miješati stalno pazeći da vam ne zagori. Kad dobijete željenu gustoću, skloniti sa ringle, dodati so, biber i malo muškatnog oraščića, promiješati i bešamel je gotov.
Sad slijedi slaganje:
U pravougaoni pleh nasuti malo bešamela, pa staviti prvi red kora. Posuti dijelom bolonjeza i bešamela odozgo. Ide opet red tijesta i sve tako do vrha. Na kraju treba biti samo red tijesta koji pospete bešamelom. Odozgo narendati sir edamer ili gaudu.
Rerna treba biti zagrijana na 180°C.
Lazanje peći 45 minuta na srednjoj razini.
Pečene malo prohaditi (tople se ne mogu lijepo isjeći) i rezati na kocke, pa servirati.
Odlične su i hladne.
Dobar tek!!!
Primjedbe
Objavi komentar