ŠTRUKLI
Radila sam ih prvi put, sigurno ne i posljednji. Fenomenalni su!!!
Tijesto:
-500 gr brašna
-1 jaje
-0,5 dl ulja
-so
-cca 3 dcl mlake vode
-1 jaje
-0,5 dl ulja
-so
-cca 3 dcl mlake vode
Nadjev:
-750 gr svježeg mladog sira
-2 jaja
-so
-2 jaja
-so
Preliv:
-5 dcl vrhnja za kuhanje (možete koristiti i pavlaku sa malo kajmaka)
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto kao za pitu, glatko i srednje mekano. Podijeliti na 2 dijela, oblikovati jufke, nauljiti, pokriti streč folijom i ostaviti da odmore 30 min.
Sir, jaja i so dobro sjediniti.
Na pobrašnjenom stolnjaku razviti prvu jufku, malkice deblju nego za pitu. Na polovinu jufke rasporediti polovinu nadjeva. Pomoću stolnjaka zarolati od strane sa sirom prema praznom dijelu. Tanjirićem sjeći na komade željene veličine. Redati ih na malo pobrašnjenu tacnu.
Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.
U šerpi sa vodom prokuhati malo ulja i soli pa lagano spuštati štrukle da se kuhaju. Ne pretrpavati, treba da fino plivaju. Kad isplivaju kuhati ih 2-3 minuta. Šupljikavom kašikom ih vaditi i redati u nauljen pleh.
Kad ste sve skuhali i poredali, zaliti ih sa vrhnjem za kuhanje.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok lijepo porumene.
Malo prohladiti i servirati tople uz salatu ili šolju jogurta.
Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.
U šerpi sa vodom prokuhati malo ulja i soli pa lagano spuštati štrukle da se kuhaju. Ne pretrpavati, treba da fino plivaju. Kad isplivaju kuhati ih 2-3 minuta. Šupljikavom kašikom ih vaditi i redati u nauljen pleh.
Kad ste sve skuhali i poredali, zaliti ih sa vrhnjem za kuhanje.
Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok lijepo porumene.
Malo prohladiti i servirati tople uz salatu ili šolju jogurta.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar