ŠTRUDLE SA ROGAČEM I ORASIMA
Jesen me uvijek inspiriše za rad sa tijestom...baš mi to ide jedno uz drugo. Vani prohladno i kišovito, a toplom kuhinjom se širi miris tek ispečene štrudle, uz to šolja kafe ili mlijeka i dan postaje savršen.
Ova štrudla je prosto fantastična, tijesto je savršeno i sutradan, mekano, vlažno, a aromatičan nadjev daje poseban gušt.
Uvjerite se i sami :)
Sastojci za tijesto:
Ova štrudla je prosto fantastična, tijesto je savršeno i sutradan, mekano, vlažno, a aromatičan nadjev daje poseban gušt.
Uvjerite se i sami :)
Sastojci za tijesto:
- 500 gr brašna
- 60 gr šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica suhog kvasca
- 300 ml mlijeka
- 100 gr putera
- 2 kašike ruma
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
Nadjev od oraha:
- 200 gr mljevenih oraha
- 100 gr šećera
- 100 ml mlijeka
- 1 kašičica ruma
- 1 vanilin šećer
Nadjev od rogača:
- 200 gr mljevenog rogača
- 100 gr šećera
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- malo ribane korice limuna (po želji)
- malo cimeta (također po želji)
Puter otopiti i ohladiti do mlakog.
U posudi pomiješati brašno sa kvasce, solju, šećerom, vanilin šećerom, rumom, pa dodati blago umućene žumanjke, prohlađen puter i dodavati mlako mlijeko da dobijete fino, podatno, neljepljivo tijesto. Količina mlijeka može varivati, ovisno od vrste brašna.
Tijesto fino izraditi rukama, oblikovati loptu, pa pokriti i ostaviti na toplom mjestu da udvostruči volumen.
U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, rumom i vanilin šećerom, pa popariti vrelim mlijekom. Dobro izmješati i ostaviti da stoji.
Na isti način pripremiti i nadjev od rogača.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto.
Blago ga premijesiti i podijeliti na dva dijela.
Razvaljati prvi dio tijesta u pravougaoni oblik, tako da duža stranica bude podudarna sa dužinom kalupa u kome ćete peći štrudlu.
Tijesto blago premazati uljem (da se nadjev priljubi i ne odvaja od tijesta), pa nanijeti fil od oraha, kao na slici, da ne idete do kraja gornjeg ruba i sa strana ostavite po 1 cm.
Zarolati štrudlu.
Krajeve štrudle stisnuti prstima, da se fino zatvore i podvijte ih pod štrudlu.
Štrudlu prenijeti u nauljen kalup, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15-tak minuta.
Isti postupa ponoviti i sa drugim dijelom tijesta, koje nadjevate filom od rogača.
Rernu zagrijati na 180°.
Kad su štrudle odmorile, prije pečenja ih kistom premažite sa malo ulja, a možete poredati i listiće putera odozgo.
Peći ih prvih 15 minuta na 180°, a zatim kad porumene, smanjite temperaturu na 140°i pecite ih jooš 15-tak minuta.
Ispečene ostavite u kalupu da odstoje oko 5 minuta, pokrivene suhom krpom, a zatim ih iz kalupa izvadite na suhu veću krpu, tako da donja strana bude gornja (na taj način ćete dobiti ovaj fini četvrtasti oblik štrudle i fil će ostati priljubljen uz tijesto).
Zamotajte i ostavite da se ohlade.
Prije rezanja štrudlu okrenite kako je stajala u kalupu i pospite šećerom u prahu.
Enjoy :)
Primjedbe
Objavi komentar