ODLIČAN INTEGRALNI HLJEB SA SJEMENKAMA
Još nešto u sklopu HI. Fenomenalan hljeb sa sjemenkama i raznim vrstama brašna.
Mjerila sam šoljom od 2 dcl!
Sastojci:
Mjerila sam šoljom od 2 dcl!
Sastojci:
- 1 šolja heljdinog integralnog brašna
- 1 šolja raženog brašna
- 1 šolja ječmenog brašna
- 1 šolja speltinog brašna
- 1 kašika sjemenki suncokreta
- 1 kašika sjemenki susama
- 1 kašika sjemenki lana
- 1 kašika sjemenki bundeve
- 1 kašika čurekota
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica limunovog soka
- voda - količina po potrebi
Pomiješati sve vrste brašna, pa dodati sjemenke, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, limunov sok, maslinovo ulje i miješajući kašikom dodavati vode koliko je potrebno da se dobije gusta, ljepljiva smjesa.
Ostaviti da tijesto odmori 15-tak minuta.
Kalup za hljeb obložiti papirom za pečenje, istresti smjesu, poravnati vlažnom kašikom i posuti sjemenkama po vlastitom izboru.
Rerna treba biti zagrijana na 180°.
Peći hljeb oko 35-40 minuta da fino porumeni. Ukoliko vam je rerna jača, smanjite temperaturu na pola pečenja kako bi se hljeb fino ispekao i unutra.
Ispečen pokriti suhom krpom da se malo ohladi, zatim rezati na kriške.
U mojoj kombinaciji za doručak sa kuhanim jajetom i puterom bio je više nego odličan.
Svjež je i ne mrvi se ni nakon par dana.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar