JEDNOSTAVNA TORTA SA VIŠNJAMA
Božanstvene višnje u kombinaciji sa finim, mekanim biskvitom...šta reći osim probajte ovaj jednostavni desert i uljepšajte i sebi i drugima jedno kišno poslijepodne :)
Sastojci za biskvit:
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 2 kašike mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 125 gr brašna
- 80 gr putera
- 80 gr šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Nadjev:
- 400 gr višanja
- 8 kašika šećera
- 2 kašike gustina rastopljenog u par kašika vode
- 1 kašičica ruma
+
- 60 ml slatkog vrhnja za dekoraciju
Omekšao puter izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom u finu pjenastu smjesu. Dodati jedno po jedno jaje neprestano miksajući. Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mikserom na najmanjoj brzini sjediniti. Dobit ćete finu, gustu smjesu.
Kalup premazati puterom i istresti smjesu, pa poravnati.
Peći na 180° 10-15 minuta.
U šerpu staviti višnje sa šećerom i kuhati na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. Gustin rastopiti u par kašika vode i dodati ga u višnje, pa sve zajedno kratko promiješati dok se zgusne. Na kraju umiješati i rum.
Biskvit staviti na pladanj za serviranje, pa odozgo poredati nadjev od višanja.
Ostaviti tortu da se ohladi.
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i slastičarskim špricom dekorisati tortu.
Isjeći i servirati uz šolju crne kafe.
Voila!
Primjedbe
Objavi komentar