PROSO PITA SA ŠPINATOM
Brz i ukusan hrono doručak.
U principu, zabranjeno je miješati jaja i mliječne proizvode, ali u "komplikovanim" jelima se to dozvoljava, pa recimo jednom u 10 dana. Ja iskoristila odmah taj bonus, jer sam u frižideru imala komadić feta sira koji sam dodala u ovu pitu.
Šta reći, osim da je fantastično?!
Mjera je čaša od 2 dcl!
Peći u rerni zagrijanoj na 220° 20-tak minuta.
Toplo isjeći na kocke i poslužiti uz svjež paradajz ili neku salaticu.
U principu, zabranjeno je miješati jaja i mliječne proizvode, ali u "komplikovanim" jelima se to dozvoljava, pa recimo jednom u 10 dana. Ja iskoristila odmah taj bonus, jer sam u frižideru imala komadić feta sira koji sam dodala u ovu pitu.
Šta reći, osim da je fantastično?!
Mjera je čaša od 2 dcl!
- 1 čaša prosa
- 4 jaja
- 3 kašike maslinovog ulja
- komadić feta sira (može i bez)
- 4-6 briketa špinata (može i šaka svježeg)
- so
Noć prije potopiti proso u hladnu vodu i ostaviti da prenoći. Ukoliko koristite zaleđen špinat (kao ja), ostavite ga da se odledi do ujutro.
Sutradan proso ocijediti, staviti u šerpu, doliti 2 čaše vode, posoliti i staviti da prokuha. Kuhati par minuta, zatim skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti 15 minuta da proso upije svu vodu.
Umutiti jaja žicom, dodati maslinovo ulje, ocijeđen špinat (ako koristite svjež samo ga poparite vodom i isjeckajte), proso, izmrvljen feta sir i sve dobro izmješati kašikom.
Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu.
Peći u rerni zagrijanoj na 220° 20-tak minuta.
Toplo isjeći na kocke i poslužiti uz svjež paradajz ili neku salaticu.
Primjedbe
Objavi komentar