BAMIJA SA PILETINOM I RIŽOM
Svi znamo da je bamija izuzetno zdrava, da regulira razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je u liječenju astme i za redukcijske dijete. Bamijina sluz veže holesterol. Pomaže kod hronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune.
Treba li još koji razlog da jedete bamiju?
Možete je spremiti i na ovaj način:
Potrebno je:
Treba li još koji razlog da jedete bamiju?
Možete je spremiti i na ovaj način:
Potrebno je:
- 300 gr bamije (koristila sam zaleđenu)
- 100 gr riže
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- 4 pileća karabatka
- bio začin
- mljeveni biber
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mljevene ljute crvene paprike (može i slatka)
- 2 kašike ulja
Na ulju propržiti posoljene karabatke da malo porumene sa obje strane. Dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, pa sve skupa prodinstati.
Zatim dodati opranu i ocijeđenu rižu. Doliti vode toliko da pokrije sastojke i kuhati na laganoj vatri dok riža bude skoro gotova. Zatim dodati bamiju i po potrebi dolijevati vode. Bamija u principu bude kuhana za 15-tak minuta.
Na kraju kuhanja dodati sve začine i pustiti da kuha još par minuta.
Servirati uz neki fin integralni hljeb i šta treba bolje u kišnom danu? Da...samo dobro raspoloženje i čista pozitiva.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar