MUSAKA SA POVRĆEM
Moj današnji ručak. Ako mene pitate, i zdravija i ukusnija verija od klasične musake sa krompirom, a najvažnije je da se radi o odličnom hrono ručku u fazi restrikcije. Idemo dan za danom :)
Sastojci:
- 500 gr mljevenog junećeg mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- 3 patlidžana srednje veličine
- 2 tikvice
- 3-4 paradajza
- so
- biber
- suhi ili svježi bosiljak (1 kašika)
- 3 kašike maslinovog ulja
Patlidžan isjeći na kriške (ne predebele), malo posoliti, poredati ih na papir i zapeći u rerni da lijepo porumene i omekšaju.
Tikvice oprati i nožićem za guljenje povrća isjeći na duge tanke trake.
Na malo ulja prodinstati tikvice i skloniti sa ringle.
Na ulju izdinstati i isjeckan crveni i bijeli luk, dodati mljeveno meso, propržiti i na kraju posoliti i pobiberiti.
U blago nauljenu tepsiju poredati ispečeni patlidžan na dno, posuti sa polovinom dinstanih tikvica, zatim rasporediti proprženo mljeveno meso. Preko mesa sipati ostatak tikvica i poredati opet patlidžane.
Dva paradajza isjeći na kriške i poredati preko patlidžana.
Preostala 2 paradajza oguliti i izblendirati u kašu. Malo posoliti, dodati sušeni bosiljak ili svježi sitno sjeckan, pa preliti cijelu musaku. Po vrhu pokapati sa malo maslinovog ulja.
Musaku peći na 190° oko pola sata.
Servirati toplo. U HI bez hljeba, naravno :D
Primjedbe
Objavi komentar