LIJENA PITA SA ŠLJIVAMA
Počinje sezona šljiva, pa toplo preporučujem da probate ovu lijenu pitu. I prhka i sočna, doslovno se topi u ustima.
Za ovu pitu možete koristiti i ovaj predivni pečeni džem od šljiva.
Za prhko tijesto potrebno je:
Za ovu pitu možete koristiti i ovaj predivni pečeni džem od šljiva.
Za prhko tijesto potrebno je:
- 500 gr brašna
- 250 gr putera
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika šećera
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
Ako pravite nadjev (ne koristite džem):
- 600 gr šljiva
- 150-200 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike gustina (ako volite gušći)
- 1 kašičica cimeta
+
- šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje
Volim sočne lijene pite (koje me ne dave) tako da uglavnom nadjev stavljam u 2 sloja i mislim da je ovakva pita i ljepša i ukusnija.
Dakle, brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dobro izraditi rukama sa šećerom, jajima, omekšalim puterom, oblikovati loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti na pola sata u frižider.
Za nadjev šljive očistite od košpi, isjeckajte na četvrtine ili polovine ako volite krupno voće, dodajte šećer i vanilu pa stavite na ringlu da prokuha. Uz miješanje kuhajte oko 10-tak minuta na srednjoj temperaturi da počne da se zgušnjava. Ukoliko vam je vodenasto (što zavisi od vrste šljiva), dodajte gustin rastopljen u malo vode i zakuhajte da se zgusne. Skloniti sa ringle i umiješati cimet. Ostaviti da se ohladi do mlakog.
Tijesto podijeliti na 3 dijela, 2 iste veličine i 1 manji dio (za ukrasne trakice).
Moj pleh je bio promjera 30 cm.
Razvaljati prvi dio tijesta, staviti u pleh, pa premazati polovinom pripremljenog nadjeva. Drugi dio tijesta staviti preko, pa ga opet premazati preostalim nadjevom. Manji dio tijesta isjeći u trake i rešetkasto poredati preko šljiva.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 30 minuta (ako vam počne previše brzo rumeniti, pokrijte pitu folijom i nastavite peći).
Ispečenu pitu ostavite da se ohladi. Na kraju pospite šećerom u prahu zamirisan vanilom, sjecite na kocke ili rombove i poslužite.
Divna je i topla i hladna, a ako vam ostane za sutradan, tek ćete uživati u fantastičnoj mekoći i punoći okusa.
Primjedbe
Objavi komentar