ŠNE-NOKLE

Jedan od onih divnih mirisa i okusa djetinjstva... Mislim da smo ih svi jeli kao djeca i prosto obožavali. Prošlo je jako puno vremena od kad sam ih zadnji put spremala i danas sam se dvoumila između njih i sutlijaša. Izbor je pao na šne-nokle.





Sastojci:



  • 6 jaja
  • 1 litar mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika gustina

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa u žumanjke dodati šećer i miksati da se napravi fina kremasta masa. Dodati brašno i gustin i 2 dcl mlijeka, pa još miksati da se sve fino poveže bez grudvica. Ostaviti sa strane.

U ostatak mlijeka (8 dcl) staviti vanilin šećer pa staviti da zakuha na srednjoj temperaturi.
U međuvremenu miksajte bjelanjke da budu čvrsti.

Kad prokuha mlijeko, smanjiti temperaturu da mlijeko samo lagano vri, pa supenom kašikom stavljati hrpice bjelanjaka u mlijeko. Kuhajte sa jedne strane 10-tak sekundi, pa ih rupičastom kašikom okrenite na drugu stranu i kuhajte još 10-tak sekundi. Francuskom kašikom vaditi kuhane bjelanjke u posudu za serviranje. Postupak ponoviti dok skuhate sve bjelanjke.

U mlijeko sipati smjesu sa žumancima uz neprestano miješanje žicom i kuhati do željene gustine. Poželjno je da smjesa bude srednje gusta, rjeđa od pudinga.

Vrućim kremom preliti nokle i ostaviti da se dobro ohlade.

Po želji šne-nokle možete dekorisati ribanom čokoladom ili nekim voćnim sirupom.

Uživajte :)






Primjedbe

Popularni postovi