HELJDINA KVASNA PITA
Ako volite heljdu, probajte - izvrsna je :)
Radila sam je sa prelivom od jaja, bez bilo kakvog drugog nadjeva i stvarno je bila - vrh! Fantastično mekana, diše...
Sastojci:
Na pobrašnjenom stolu pomoću oklagije razvijati jufke što tanje možete. Moram reći da su se ove jufke fantastično razvlačile što se vidi i na slici.
Pravila sam 2 različita primjera slaganja pite pa sam koristila po 2 jufke za 2 pravougaona pleha.
Po razvijenoj jufki kašikom posuti preliv sporadično, zatim ulje i saviti jufku kao pismo. Staviti je u pouljen pleh. Odozgo staviti na isti način pripremljenu još jednu jufku. Pouljiti i posuti sa malo preliva.
Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 180° oko 25 minuta da lijepo porumeni i naraste.
Drugi način - razviti jufku što tanje, preliti prelivom od jaja i zamotati kao i svaku drugu pitu. Staviti u pouljen pleh kao na slici.
Odozgo preliti ostatkom preliva i malo pouljiti. Peći na isti način kao i prvi pleh.
Pred kraj pečenja pitu zaliti prokuhanim prelivom (voda, malo soli i ulje), pa vratiti u rernu da pita upije preliv i omekša.
Ispečene pite pokriti čistom suhom krpom i ostaviti oko 5 minuta a zatim isjeći i servirati uz jogurt ili salatu.
Dobar tek :)
Radila sam je sa prelivom od jaja, bez bilo kakvog drugog nadjeva i stvarno je bila - vrh! Fantastično mekana, diše...
Sastojci:
- 500 gr bijelog brašna
- 200 gr heljdinog brašna
- 1,5 supena kašika suhog kvasca
- malo soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
Preliv za jufke:
- 5 jaja
- so
- 2 dcl mlijeka
Preliv od vode:
- 2 dcl vode
- malo soli
- 2 kašike ulja
U posudi pomiješati bijelo i heljdino brašno, suhi kvasac, dodati so, ulje i mlaku vodu toliko da se zamijesi srednje tvrdo i elastično tijesto. Rukama dobro izraditi, pa podijeliti na 4 loptice.
Svaku lopticu posebno premjesiti i redati na pobrašnjenu tacnu. Odozgo svaku lopticu premazati uljem, pokriti folijom i ostaviti da odmore oko 10-tak minuta.
Za to vrijeme jufke će se već početi dizati.
U posudi umutiti jaja sa soli i mlijekom.
Na pobrašnjenom stolu pomoću oklagije razvijati jufke što tanje možete. Moram reći da su se ove jufke fantastično razvlačile što se vidi i na slici.
Pravila sam 2 različita primjera slaganja pite pa sam koristila po 2 jufke za 2 pravougaona pleha.
Po razvijenoj jufki kašikom posuti preliv sporadično, zatim ulje i saviti jufku kao pismo. Staviti je u pouljen pleh. Odozgo staviti na isti način pripremljenu još jednu jufku. Pouljiti i posuti sa malo preliva.
Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 180° oko 25 minuta da lijepo porumeni i naraste.
Drugi način - razviti jufku što tanje, preliti prelivom od jaja i zamotati kao i svaku drugu pitu. Staviti u pouljen pleh kao na slici.
Odozgo preliti ostatkom preliva i malo pouljiti. Peći na isti način kao i prvi pleh.
Pred kraj pečenja pitu zaliti prokuhanim prelivom (voda, malo soli i ulje), pa vratiti u rernu da pita upije preliv i omekša.
Ispečene pite pokriti čistom suhom krpom i ostaviti oko 5 minuta a zatim isjeći i servirati uz jogurt ili salatu.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar