BOSANSKI LOKUMI
Tradicionalni bosanski lokumi... Uvijek prhki i ukusni, a prije svega jednostavni.
U ovom receptu obavezno koristite puter (maslac), a ne margarin, jer on daje poseban okus ovom lokumu.
Sastojci:
U ovom receptu obavezno koristite puter (maslac), a ne margarin, jer on daje poseban okus ovom lokumu.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 kašike ulja
- 250 gr putera (maslaca sobne temperature)
Za uvaljati:
- šećer u prahu
- vanilin šećer
U posudi izmiksati omekšali puter sa šećerom u prahu - do pjenaste strukture, zatim dodati ulje i postepeno dodavati brašno, pa nastaviti miješati rukom dok dobijete finu strukturu tijesta, podatnu za oblikovanje.
Prebaciti na sto, oblikovati valjak pa ga isjeći na 8 dijelova.
Svaki ovaj dio razvaljati u oblik valjka debljine palca, pa sjeći na komade dužine 5 cm.
Redati u pleh obložen pek papirom ili alu folijom.
Rernu zagrijati na 120-130°.
Lokume sušiti u rerni oko sat vremena, moraju ostati bijeli.
Vruće uvaljati u šećer u prahu zamirisan vanilom i redati na tacnu.
Ohlađene prebaciti u limenu kutiju, dobro zatvoriti i mogu jako dugo stajati. Što duže stoje, sve su bolji.
Divni i topli i kad odstoje - tope se u ustima.
Presjek:
Primjedbe
Objavi komentar