ŠARENI BUREK SA SUHIM MESOM
Ukoliko nikada niste probali burek sa suhim mesom, toplo preporučujem! Divno miriše i nestane u trenu...
Sastojci za jufke:
Sastojci za jufke:
- 600 gr brašna
- 1 kafena kašika soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda - količina po potrebi
Nadjev:
- 1 kg krompira
- 200 gr suhog mesa (malo masnijeg)
- 1 glavica crvenog luka
- so
- biber
Zaljev:
- 2 dcl vode
- 2 kašike ulja
- so
U zdjeli izmiješati brašno, so i ulje, pa dodavati mlake vode toliko da dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Prebacite ga na pobrašnjen sto i nastavite mijesiti dok ne postane elastično.
Podijeliti na 3 jedaka dijela i svaki dio oblikovati u lopticu. Loptice premazati uljem i poredati ih na pobrašnjenu tacnu, zatim pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju oko 20 minuta.
Za nadjev krompir oguliti i isjeckati na kockice, kao i crveni luk, pa ga posoliti i pobiberiti (ne previše jer je suho meso slano) i ostaviti u cjediljku da stoji i da se cijedi.
Suho meso isjeći na kockice.
Jufku razviti na pobrašnjenom stolu oklagijom u prečnik cca 70-tak cm. Pouljiti jufku i fino razmazati rukama.
Po rubu jufke poredati jednu trećinu pripremljenog krompira, pa preko krompira posuti trećinu pripremljene količine isjeckanog suhog mesa.
Zarolati i rezati prema veličini pleha, pa redati u nauljen pleh.
Postupak ponoviti sa preostale dvije jufke. Na kraju formiranu pitu isjeći i pokapati uljem.
Peći u rerni zagrijanoj na 190° oko 35-40 minuta. Pred kraj pečenja staviti zaljev da prokuha, a zatim izvaditi pitu, preliti zaljevom i vratiti u rernu još oko 5 minuta da upije.
Poslužiti toplu uz jogurt, a po želji možete cijelu pitu premazati pavlakom ili mileramom.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar