KOKOS-VANILA KOLAČ
Kokosoljupci navalite :)
Odmah ću reći da je biskvit fantastično sočan, kao da je zaljeven. Odličan je i za torte.
Prošli put kad sam pravila ovaj kolač prelila sam ga čokoladnom glazurom, a ovaj put upotpunila aromom bourbon-vanile, fantastično je, a na vama da probate verziju koja vam se više dopada.
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci za biskvit:
Odmah ću reći da je biskvit fantastično sočan, kao da je zaljeven. Odličan je i za torte.
Prošli put kad sam pravila ovaj kolač prelila sam ga čokoladnom glazurom, a ovaj put upotpunila aromom bourbon-vanile, fantastično je, a na vama da probate verziju koja vam se više dopada.
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci za biskvit:
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša ulja
- 1 čaša kokosovog brašna
- 1,5 čaša šećera
- 2 čaše brašna
- 1/2 praška za pecivo
Premaz:
- 4 dcl mlijeka
- 1 vrećica pudinga bourbon-vanilla
- 4 kašike šećera
- 1 komadić putera
Pomiješati jogurt i šećer i sve skupa mutiti žicom dok se šećer istopi. Dodati mlijeko, ulje, kokos i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sve fino sjediniti žicom. Možete mutiti i mikserom, s tim što nakon dodavanja brašna miksate kratko na najmanjoj brzini samo da se sastojci povežu.
Pleh pouljiti i posuti brašnom pa istresti pripremljenu smjesu. Moj pleh je bio promjera 30 cm.
Peći na 180° 20-25 minuta.
Ostaviti ispečeni biskvit da se hladi, a vi pripremite premaz od pudinga.
Prah pudinga pomiješati sa šećerom, dodati 4 kašike mlijeka, sve dobro promiješati da nema grudvica. Ostatak mlijeka zakuhati i kad prokuha dodati pripremljenu smjesu, sve dobro promiješati da se fino zgusne i odmah u vruće umiješati komadić putera. Nastaviti miješati dok se puter istopi i odmah tako vrelo premazati preko kolača.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i fino stisne. Sjeći na kocke i servirati.
Primjedbe
Objavi komentar