GLJIVE U PALENTI
Vrlo jednostavno i efektno hladno predjelo ili prilog uz bilo koje pečenje, sos....
Sastojci:
Sastojci:
- 6 šampinjona srednje veličine
- 150 gr palente
- 700 ml vode
- 1 kašika vegete
- 1 kašika maslinovog ulja
- malo soli
Na vrlo malo ulja propržiti šampinjone sa obje strane da blago porumene i malo ih posoliti. Skloniti sa ringle i ostaviti sa strane.
U 700 ml ključale vode sipati maslinovo ulje i vegetu, pa skloniti sa ringle i sipati palentu miješajući cijelo vrijeme. Vratiti na ringlu i još kratko prokuhati da se zgusne.
Duguljasti kalup obložiti aluminijskom folijom, sipati malo više od polovine pripremljene palente, poredati gljive jednu do druge i preliti ostatkom palente. Sve fino poravnati i ostaviti da se stegne i ohladi.
Ohlađeno okrenuti na pladanj za posluživanje, rezati na kriške i servirati.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar