HELJDINE LEPINJICE
Savršene za doručak ili večeru :)
Sastojci:
Sastojci:
- 350 gr pšeničnog brašna
- 150 gr heljdinog brašna
- 2 velike kašike mljevenog lana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kesica suhog kvasca
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 mala kašičica šećera
- mlaka voda - količina po potrebi
U posudi pomiješati pšenično i heljdino brašno, pa dodati mljeveni lan, maslinovo ulje, suhi kvasac, prašak za pecivo, so i šećer. Dodavati mlake vode dok se ne dobije fino kompaktno tijesto, koje se vrlo malo lijepi za prste.
Oblikovati loptu, premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 20-30 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi premjesiti tijesto i podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu razvaljati u krug prečnika 24-26 cm.
Pržiti lepinjice na vrlo malo zagrijanog ulja, sa obje strane, da lijepo porumene. Vaditi ih na kuhinjski ubrus (za svaki slučaj, iako piju vrlo malo ulja) i poslužiti tople uz sir, suho meso, ajvar, pavlaku, kajmak...
Prijatno :)
NAPOMENA: U tijesta koja pržim kao za uštipke i ove lepinjice, uvijek dodajem i suhi kvasac i prašak za pecivo, jer na taj način uštipci i lepinjice piju minimalnu količinu ulja.
Primjedbe
Objavi komentar