srijeda, 14. listopada 2015.

PUREĆI FAŠIRANCI SA TIKVICAMA I MLJEVENIM LANOM

Ovo su zaista odlični faširanci, pureće mljeveno meso uz zdrave dodatke učinit će vaš ručak savršenim :)




Sastojci:



  • 500 gr purećeg mljevenog mesa
  • 1 manja tikvica
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike mljevenog lana
  • 1-2 kašike raženog brašna 
  • morska sitna so
  • biber
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3-4 kašike raženog brašna (za uvaljati faširance)


Tikvicu izrendati, malo posliti i ostaviti u cjediljci da pusti vodu.

Kad je tikvica odstajala, ocijediti je i staviti u posudu, pa dodati pureće mljeveno meso, sitno isjeckan crveni i bijeli luk, jaje, mljeveni lan, raženo brašno, so, biber i sodu bikarbonu.
Sve fino sjediniti u kompaktnu masu pa ostaviti da odstoji 15-tak minuta.

Oblikovati faširance i uvaljati ih u raženo brašno pa redati na malo pobrašnjenu tacnu.

U tavi zagrijati malo ulja (ulje mora biti dobro ugrijano) i stavljati faširance da se prže.


Pržiti ih sa obje strane da lijepo porumene. Vaditi ih na kuhinjski papir da se ocijedi eventualni višak masnoće, mada uopšte ne piju ulje i zaista nisu masni.


Poslužite ih uz sve što volite, a mogu biti odličan ručak uz veliku zdjelu salate.

Unutra su sočni i zaista jako ukusni.




Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar