srijeda, 14. listopada 2015.

JEDNOSTAVNA TORTA SA VIŠNJAMA

Božanstvene višnje u kombinaciji sa finim, mekanim biskvitom...šta reći osim probajte ovaj jednostavni desert i uljepšajte i sebi i drugima jedno kišno poslijepodne :)





Sastojci za biskvit:



  • 2 jaja
  • 2 kašike mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 125 gr brašna
  • 80 gr putera
  • 80 gr šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Nadjev:


  • 400 gr višanja
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike gustina rastopljenog u par kašika vode
  • 1 kašičica ruma
+

  • 60 ml slatkog vrhnja za dekoraciju


Omekšao puter izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom u finu pjenastu smjesu. Dodati jedno po jedno jaje neprestano miksajući. Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mikserom na najmanjoj brzini sjediniti. Dobit ćete finu, gustu smjesu.

Kalup premazati puterom i istresti smjesu, pa poravnati.

Peći na 180° 10-15 minuta.


U šerpu staviti višnje sa šećerom i kuhati na srednjoj temperaturi 10-15 minuta. Gustin rastopiti u par kašika vode i dodati ga u višnje, pa sve zajedno kratko promiješati dok se zgusne. Na kraju umiješati i rum.

Biskvit staviti na pladanj za serviranje, pa odozgo poredati nadjev od višanja.



Ostaviti tortu da se ohladi.

Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag i slastičarskim špricom dekorisati tortu.



 Isjeći i servirati uz šolju crne kafe.

Voila!





Nema komentara:

Objavi komentar