srijeda, 14. listopada 2015.

JEČMENE MINI POGAČE

Skroz fine zdrave pogačice za doručak....




Sastojci:



  • 2 čaše ječmenog brašna (čaša od 2 dcl)
  • 1 čaša crnog pšeničnog brašna
  • 2 kašike mljevenog lana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika proprženih sjemenki susama
  • 1/2 praška za pecivo
  • so
  • voda (količina po potrebi)

Susam propržiti na suhoj tavi da fino porumeni, neprestano miješajući. Ovako propržen susam daje poseban okus svim pecivima, intenzivniji i puno ljepši.

U posudi izmiješati ječmeno i crno pšenično brašno, pa dodati mljeveni lan i pržene sjemenke susama. Dodati i maslinovo ulje, prašak za pecivo i so, sve sjediniti i dodavati vode toliko da dobijete gusto i ljepljivo tijesto.

Ostaviti ga da odmori 10-tak minuta.

Pleh za pečenje obložiti papirom. Mokrim rukama uzimati kuglice tijesta i raspljeskati poput faširanaca, a zatim ih redati na papir.

Peći na 180° 15-tak minuta.

Poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne :)





Nema komentara:

Objavi komentar