KREMASTI KARAMEL KOLAČ

Ne znam za vas, ali mi jaaaaako volimo karamel! ♥️

Već sam pravila tortu sa ovom kremom i zaista je topčina!!!! 👌🏻👍🏻🔝🔝🔝

Divno, kremasto, preukusno.❣️❣️🫶🏻

💖

I kao što ste tražili evo i recepta. 🥰🥰🥰




✍️Biskvit:

🔻5 jaja

🔻5 kašika šećera

🔻5 kašika brašna

🔻2 kašike kakaa

🔻pola praška za pecivo


✍️Krema:

🔻500 ml mlijeka

🔻2 kesice pudinga sa okusom Tigre karamele

🔻200 gr šećera 

🔻500 gr mascarponea

🔻1 vrećica želatine u prahu


✍️Karamel:

🔻180 gr šećera 

🔻 prstohvat soli

🔻200 ml slatkog vrhnja 

🔻15 gr maslaca


U šerpi otopiti 180 gr šećera i karamelizirati do svijetlo smeđe boje, preliti zagrijanim slatkim vrhnjem i sve sjediniti. U vruće umiješati maslac, dodati prstohvat soli i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. 


Biskvit - odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz postepeno dodavanje šećera da budu čvrsti. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedan po jedan žumanjak, pa kad se sjedini, dodati mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, pa samo kratko miksati da se poveže.

Pleh dimenzija cca 30 x 20 obložiti papirom i izliti smjesu. Peći na 180° oko 20 min. 


Od 500 ml mlijeka oduzeti dio, izmiješati sa prahom za puding, u ostatak dodati šećer i zakuhati. Želatinu natopiti sa 4 kašike vode i pustiti da nabubri. Skuhati puding, u vruć dodati želatinu, miješati dok se istopi, pokriti streč folijom i ohladiti do mlakog. U mlak puding umiksati maskarpone. 

Kremom premazati biskvit, pa odozgo preliti karamelom. Ostaviti u frižider da se dodatno stisne još par sati i režite. 

Imala sam u frižideru oko 100 ml slatkog vrhnja pa sam ga izmiksala i umiješala u kremu i dobila još prozračniji izgled. Nije obavezno. ❣️


Uživajte u vikendu koji je pred nama. 💜🫠😘😘😘




Primjedbe

Popularni postovi