HUMUS SA MIKRO BILJEM

"Medicus curat, natura sanat." („Doktor pomaže, priroda liječi”) – Latinska izreka

🌱🌱🌱Konačno sam imala to zadovoljstvo doći do mikrobilja. A mjerkam ga odavno i tražila sam ga po tržnim centrima i nikako da se uganjamo.😁 E onda slučajno naletjeh na ono što tražim na stranici  @klicerija. 

🌱Isprobah i oduševih se. Danas sam uz humus poslužila mikrobilje graška i uklopilo se savršeno. Hrskavo, ukusno, svježe, neodoljivo. Vitice (kovrdžice) daju jedinstvenu teksturu, dok stabljike imaju istu hrskavost i slatki ukus kao plod graška. Baš sam uživala u svakom zalogaju.

Mikrobilje je bogato antioksidantima, vitaminima C, E i K, mineralima (najviše K, Ca, Mg), kao i karotenoidima. Obiluje vitaminom C. I ima bolji nutritivni sastav od odraslih biljaka. Obavezno probajte.

Fenomenalno dobar namaz od slanutka jelo je u koje se morate zaljubiti! Svježe, sočne, razbuđujuće arome hummusa dio su arapske kuhinje, a originalno se poslužuje kao dip za vruće pogače. Obavezno i ovo probajte!




🌿Sastojci :

-240 gr skuhanog slanutka

-1 režanj bijelog luka

-3 kašike limunovog soka

-50 ml maslinovog ulja

-pola kašičice mljevenog bibera

-himalajska so

-1 kašika tahini paste 


Koristila sam slanutak iz tegle. Ocijediti ga, isprati i staviti u posudu. Dodati propasirani bijeli luk, svježe iscijeđeni sok limuna, maslinovo ulje, mljeveni biber, po ukusu himalajske soli i tahini pastu. 

Sve dobro usitniti štapnim mikserom ili u sjeckalici da se dobije namaz.

Po potrebi dodati još maslinovog ulka da dobijete kremastu strukturu.

Poslužiti preliveno sa malo maslinovog ulja, po želji posuti crvenom paprikom i obavezno uz mikrobilje po vašem izboru @klicerija. 

Dobar tek i vama.

Do slijedećeg recepta veliki pozdrav! 💖🥰💖


Primjedbe

Popularni postovi