HUMUS SA MIKRO BILJEM
"Medicus curat, natura sanat." („Doktor pomaže, priroda liječi”) – Latinska izreka
🌱🌱🌱Konačno sam imala to zadovoljstvo doći do mikrobilja. A mjerkam ga odavno i tražila sam ga po tržnim centrima i nikako da se uganjamo.😁 E onda slučajno naletjeh na ono što tražim na stranici @klicerija.
🌱Isprobah i oduševih se. Danas sam uz humus poslužila mikrobilje graška i uklopilo se savršeno. Hrskavo, ukusno, svježe, neodoljivo. Vitice (kovrdžice) daju jedinstvenu teksturu, dok stabljike imaju istu hrskavost i slatki ukus kao plod graška. Baš sam uživala u svakom zalogaju.
Mikrobilje je bogato antioksidantima, vitaminima C, E i K, mineralima (najviše K, Ca, Mg), kao i karotenoidima. Obiluje vitaminom C. I ima bolji nutritivni sastav od odraslih biljaka. Obavezno probajte.
Fenomenalno dobar namaz od slanutka jelo je u koje se morate zaljubiti! Svježe, sočne, razbuđujuće arome hummusa dio su arapske kuhinje, a originalno se poslužuje kao dip za vruće pogače. Obavezno i ovo probajte!
🌿Sastojci :
-240 gr skuhanog slanutka
-1 režanj bijelog luka
-3 kašike limunovog soka
-50 ml maslinovog ulja
-pola kašičice mljevenog bibera
-himalajska so
-1 kašika tahini paste
Koristila sam slanutak iz tegle. Ocijediti ga, isprati i staviti u posudu. Dodati propasirani bijeli luk, svježe iscijeđeni sok limuna, maslinovo ulje, mljeveni biber, po ukusu himalajske soli i tahini pastu.
Sve dobro usitniti štapnim mikserom ili u sjeckalici da se dobije namaz.
Po potrebi dodati još maslinovog ulka da dobijete kremastu strukturu.
Poslužiti preliveno sa malo maslinovog ulja, po želji posuti crvenom paprikom i obavezno uz mikrobilje po vašem izboru @klicerija.
Dobar tek i vama.
Do slijedećeg recepta veliki pozdrav! 💖🥰💖
Primjedbe
Objavi komentar