PRHKE ČOKOLADIRANE ORAHNJAČE


Želi samo šta možeš imati, pa ćeš imati sve što želiš. Vrlo jednostavno.😀

A mi smo poželjeli ove prhke štrudle sa orasima tj.orahnjače. Dvije sam prelila čokoladom i posula orasima i lješnjacima (za moje čokoljupce), a dvije posula šećerom u prahu.

Ako ih zamotate u foliju danima ćete imati savršene prhke štrudle uz kafu, a pogodne su i za zamrzavanje.🫶🏻👍🏻

Trebam li još nešto napisati da ih probate?🤭💞🫶🏻

Eh, da, imam savjet: pecite ih u kalupu za hljeb ili štrudle, jer ako ih budete pekli u plehu sa dosta prostora, postoji mogućnost da se malo rašire i popucaju. 😉😉😉




💬 Sastojci za prhko tijesto:

- 500 gr brašna

- 250 gr maslaca

- 2 jaja

- 4 kašike milerama ili pavlake

- 5 kašika šećera

- 1 prašak za pecivo

- 1 vanilin šećer


💬Nadjev:

- 300 gr mljevenih oraha

- 6 kašika šećera

- malo ekstrakta ruma

- cca 1 dcl vrelog mlijeka 


💬Glazura:

- 150 gr čokolade za kuhanje

- 2 kašike ulja

+

- šećer u prahu i sjeckani orasi 

+

za premaz 30-40 gr otopljenog maslaca


U posudu staviti brašno, maslac sobne temperature izrezan na kocke, jaja, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i mileram. Rukama dobro izraditi. Podijeliti na 4 dijela, formirati loptice, zamotati u streč foliju i u frižider na 30 min.

Orahe pomiješati sa šećerom i rumom, preliti vrelim mlijekom i dobro izmiješati. Prohladiti.

Razvaljati tijesto u pravougaonik, premazati četvrtinom nadjeva, zarolati, krajeve zatvoriti. Staviti u papirom obložen kalup za hljeb. Premazati otopljenim maslacem i peći na 190° oko 20-25 min.

Otopiti čokoladu sa uljem i premazati štrudle, te posuti sjeckanim orasima. Po želji samo posuti šećerom u prahu. Dobro ohladite, režite i uživajte.🫶🏻💕

-----------






Primjedbe

Popularni postovi