PRHKE ČOKOLADIRANE ORAHNJAČE
Želi samo šta možeš imati, pa ćeš imati sve što želiš. Vrlo jednostavno.😀
A mi smo poželjeli ove prhke štrudle sa orasima tj.orahnjače. Dvije sam prelila čokoladom i posula orasima i lješnjacima (za moje čokoljupce), a dvije posula šećerom u prahu.
Ako ih zamotate u foliju danima ćete imati savršene prhke štrudle uz kafu, a pogodne su i za zamrzavanje.🫶🏻👍🏻
Trebam li još nešto napisati da ih probate?🤭💞🫶🏻
Eh, da, imam savjet: pecite ih u kalupu za hljeb ili štrudle, jer ako ih budete pekli u plehu sa dosta prostora, postoji mogućnost da se malo rašire i popucaju. 😉😉😉
💬 Sastojci za prhko tijesto:
- 500 gr brašna
- 250 gr maslaca
- 2 jaja
- 4 kašike milerama ili pavlake
- 5 kašika šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
💬Nadjev:
- 300 gr mljevenih oraha
- 6 kašika šećera
- malo ekstrakta ruma
- cca 1 dcl vrelog mlijeka
💬Glazura:
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 2 kašike ulja
+
- šećer u prahu i sjeckani orasi
+
za premaz 30-40 gr otopljenog maslaca
U posudu staviti brašno, maslac sobne temperature izrezan na kocke, jaja, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i mileram. Rukama dobro izraditi. Podijeliti na 4 dijela, formirati loptice, zamotati u streč foliju i u frižider na 30 min.
Orahe pomiješati sa šećerom i rumom, preliti vrelim mlijekom i dobro izmiješati. Prohladiti.
Razvaljati tijesto u pravougaonik, premazati četvrtinom nadjeva, zarolati, krajeve zatvoriti. Staviti u papirom obložen kalup za hljeb. Premazati otopljenim maslacem i peći na 190° oko 20-25 min.
Otopiti čokoladu sa uljem i premazati štrudle, te posuti sjeckanim orasima. Po želji samo posuti šećerom u prahu. Dobro ohladite, režite i uživajte.🫶🏻💕
-----------
Primjedbe
Objavi komentar