BAKLAVA SA PISTACIJAMA
Kao što sam obećala, pišem vam odličan recept za baklavu sa pistacijama. Šta reći, osim da je savršena? 😀❤️🔥💫
Pa da ne dužim, prvo skuhati agdu od 1 kg šećera, 800 ml vode i 2 koluta limuna (kuhati oko 15 minuta i ostaviti da se hladi).
💌Za domaće kore potrebno je:
- 500 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 260 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- 20 ml ulja
Od navedenih sastojaka zamijesiti malo čvršće, elastično tijesto, najbolje mikserom sa spiralnim nastavcima, zatim ga podijeliti na 8 loptica, svaku lijepo oblikovati, poredati na pobrašnjenu tacnu, pokriti streč folijom, pa kuhinjskom krpom, te ostaviti da odmaraju od 30 min.do sat vremena.
💌Za posipanje i razvijanje jufki potrebna je mješavina 100 gr gustina i 50 gr brašna.
💌Od masnoće 250 gr otopljenog maslaca i 50 ml ulja
💌Nadjev: 350-400 gr pistacija, možete dodati i oraha, sve pola mljeveno, pola sjeckano.
Razvijati jufku po jufku što tanje (promjer jedne razvijene je cca 80 cm), rezati na komade u veličinu pleha,redati u pleh, poprskati maslacem i tako iskoristiti 3 jufke. Onda obilno posuti pistacijama, poprskati maslacem, pa razviti 2 jufke, poredati i prskati maslacem i opet pistacije. Na vrhu neka budu 3 jufke. Ovisno oe veličine pleha imat ćete više slojeva jufke i 2 sloja nadjeva. Kod mene je standardni pravougaoni pleh.
Gornje jufke ne premazivati, nego izrezati na veće kocke oštrim nožem, a zatim na trokutove. Potom premazati maslacem cijelu baklavu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20 minuta, zatim smanjiti na 160° i peći još 35-40 minuta, ovisno od vaše rerne.
Ispečenu ostaviti oko 5 minuta pa zaliti ohlađenom agdom po rezovima. Nožem još jednom proći rezove da dobro upije i posuti mljevenim pistacijama svaki rez. Dobro ohladiti i navaliti.😀😀😀
Pokušajte pojesti samo jednu.😉
Primjedbe
Objavi komentar