DESERT SA DŽEMOM OD ŠLJIVA I GANAŠ KREMOM


"Najviše treba da guraš u trenutku kada poželiš da odustaneš!"

Dakle, ne odustajem.🤭🤭🤭

Pa drage moje, ovaj desert je predobar!😀🔥🥰

Nije uobičajen kao ostali deserti sa mljevenim keksom, nego se peče biskvit, izlomi na komade i preliva ganašom i džemom od šljiva, domaćim, koji sam napravila prije par dana.

Neodoljiv je! ☺️😘😘😘




🍀 Biskvit (kalup 24 cm):

- 2 jaja

- 100 gr šećera

- 60 ml ulja

- 50 ml mlijeka

- pola praška za pecivo

- 30 gr brašna

- 20 gr kakao praha

- 60 gr gustina

- 2 vanilin šećera


🍀Ganaš:

- 200 ml slatkog vrhnja

- 200 gr čokolade za kuhanje

+

- džem od šljiva

- 1 šlag krema od čokolade

- ribana čokolada i ušećerene đumbir kocke za dekoraciju


Izmiksati pjenasto bjelanjke sa šećerom, pa dodati žumanjke i sve sjediniti. Zatim staviti ulje i mlijeko i sve smiksati. Posebno izmješati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve skupa prosijati u smjesu sa jajima i kratko mikserom sjediniti. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup pa peći na 160° oko 20 minuta.

Ostaviti da se ohladi, pa izlomiti na komadiće.

U šerpi zagrijati slatko vrhnje, skloniti pa u njega dodati kocke čokolade i sve miješati da se čokolada istopi.

U čaše stavljati naizmjenično biskvit, par kašika džema od šljiva, preliti ganašem, pa opet biskvit, džem i ganaš. 

Šlag kremu od čokolade pripremiti prema uputstvu (sa 125 ml hladnog mlijeka) i dekorirati čaše. Posuti rendanom čokoladom i ušećerenim kockicama đumbira, ma čime god želite.

Ostavite u frižider da se dobro rashladi i uživajte! 💝🍀🫶🏻

Veliki pozdrav svima! 😘

------------




Primjedbe

Popularni postovi