SIRUP OD VIŠANJA (BEZ TERMIČKE OBRADE)
Pišem vam recept za sirup od višanja 🍒, od samo par sastojaka, bez termičke obrade, vrlo jednostavno, a bogatog okusa, mirisa i prelijepe boje.
Višnje zadržavaju sve nutritivne vrijednosti, a sok je osvježavajući, idealan za nadolazeće tople dane, uz kockicu leda.
🍒Sastojci:
- 3 kg višanja
- 3 kesice limuntosa
- 1,5 l vode
- šećera po potrebi (čitaj dalje) 🤭
Višnje doooobro oprati (ne morate odstraniti košpe), i staviti ih ocijeđene u veću plastičnu posudu. Doooobro ih rukama izgnječiti, pomogla sam se gnječilicom za pire. Bitno je da puste što više soka. Zatim ih pospite limuntosom i prelijte sa 1,5 l vode. Izmješajte i prekrijte, pa ostavite da odstoje 24 h.
Sutradan ih u čistoj gazi dooobro ocijedite, kako bi izdvojili samo čisti sok. Izmjerite koliko ste soka dobili i na 1 litar soka ide 1 kg šećera (ja sam stavila manje). Sjedinite sok i šećer i uz povremeno miješanje ostavite da odstoji još 24 h. Bitno je da se sav šećer istopi.
Sipati u flaše. U frižideru ovako pripremljen sok može da stoji do 3 mjeseca, a ja ga i zamrznem u plastičnim bocama, pa imam cijelu zimu.
Razblažiti s vodom za slatkoću koja vam odgovara i uživajte. 💓
Želim vam divan dan! 🍒🍀💓
Primjedbe
Objavi komentar