OKRUGLICE OD RIŽE I SIRA SA BATACIMA U GORGONZOLA UMAKU
Svijet će biti bolje mjesto kad ljudi nauče biti pošteni, a ne lukavi. 😉 Sretan je onaj, ko ne nosi zavist kao saputnika.
A ono što nas može usrećiti je i fin ručak koji okupi cijelu porodicu.🍀
Za danas: okruglice od riže i sira i bataci preliveni gorgonzola umakom. Nešto jako, jako ukusno.🥰
Za okruglice možete koristiti ostatke kuhane riže ili rižota. U cca 350 gr kuhane riže dodati 1 jaje, oko 100 gr izrendanog sira (gauda, edamer), začine po želji, mljeveni biber, suhi ili svježi peršun, pa dobro kašikom sjediniti. Oblikovati kuglice vlažnim rukama i uvaljati ih u prezlu.
Pržiti u dubljem zagrijanom ulju sa svih strana da lijepo porumene. Obzirom da se sir unutra topi, pustite da lijepo porumene, pa ih pažljivo okrenite (da vam se ne raspadnu). Možete u smjesu dodati i malo prezle da bude čvršća.
Vaditi ih na kuhinjski ubrus. Odlične su i tople i hladne, kao prilog bilo kojoj vrsti mesa ili čak same sa umakom.
Batake sam začinila i pržila na malo ulja uz povremeno dolijevanje vode po potrebi. Kad su gotovi izvadila batake, pa u tavu dodala 200 ml vrhnja za kuhanje i 1 komadić gorgonzole isjeckan na kockice. Sve promiješati da se sir istopi pa pri serviranju preliti preko bataka i okruglica.
Prijatno! 💓💓💓
Primjedbe
Objavi komentar