PIDE
Zahvaljujući prijateljici, koja mi jučer na kafi dade ideju, danas sam pripremila pide, tursku pizzu - savršeno punjeno pecivo, koje je zaista izuzetno ukusno. Nadjev može biti i od blitve i sira, peršuna i sira, gore možete staviti i cijelo jaje, a kod mene za mesoždere - sa mljevenim mesom.😂
Sama priprema nije nešto zahtjevna, tako da slobodno napravite i probajte, ako već niste 🥰🥰😍
Imate i video, koji nije baš najbolje snimljen, jer sam usput čuvala unuka.🤭 Ali, nije ni loš.😉
🔶 Sastojci za tijesto:
🔸500 gr brašna
🔸1 kesica suhog kvasca
🔸1 čajna kašika soli
🔸1 manja kašičica šećera
🔸4 kašike maslinovog ulja
🔸1 čaša (2 dcl) jogurta
🔸mlaka voda (količina po potrebi)
🔶Nadjev:
🔸500 gr mljevenog mesa
🔸1 glavica crvenog luka
🔸2 režnja bijelog luka
🔸1 svježi paradajz oguljen i izrendan
🔸2 kašika paradajz sosa
🔸mljevena crvena paprika
🔸Suhi peršun, mljeveni biber, suhi začin, suhi celer, bosiljak, kopar (zavisi šta volite)
🔸malo ulja
+
🔸120 gr rendane gaude
🔸1 jaje za premazivanje
🔸sjemenke susama, lana, čurekota i chia sjemenke
Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano, glatko tijesto, premazati uljem, pokriti i na toplo mjesto ostaviti da se udupla.
Na malo ulja prodinstajte mljeveno meso, dodajte sitno sjeckan luk, zatim paradajz pire, svježi paradajz i sve dinstajte uz povremeno doljevanje malo vode oko 20 min, a na kraju treba biti ukuhano, bez tečnosti. Dodajte sve začine, promiješajte i ostavite sa strane.
Nadošlo tijesto na pobrašnjenoj podlozi, malo premjesite i podijelite na 4 dijela. Oblikujte u loptice.
Svaku lopticu elipsasto razvaljati, na sredinu staviti dužinom nadjev, krajeve zalijepite, a srednji dio samo malo prebaciti preko nadjeva. Sredina treba biti nepokrivena. Dobit ćete oblik lađe. Redati na papir u pleh.
Viljuškom umutiti jaje i premazati tijesto, pa posuti sjemenkama.
Peći na 200° oko 15 minuta, zatim izvadite, pospite sredinu sirom i vratite u rernu da se sir istopi. Sveukupno sam ih pekla 20-tak minuta.
Ispečene malo pokrijte krpom, neka stanu 5 minuta, zatim ih režite i uživajte.
Dobar tek svima koji probaju.☺️☺️☺️👋🏻
Primjedbe
Objavi komentar