ČOLOLADNA PITA
Nije problem sve preživjeti... Nije problem ni nastaviti dalje.
Samo je ponekad problem - odoljeti čokoladi, u bilo kom obliku.😂🙊🙊🐵
Uhhh, ovome nisam odoljela. I topla i hladna ova čokoladna pita je neodoljiva. Pritom, morate priznati, jako je dekorativna.
🔶 Potrebno je:
🔸500 gr lisnatog tijesta
🔸60 gr otopljenog maslaca
🔸2 kašike kakao praha
🔸2 kašike šećera u prahu
🔶 Nadjev:
🔸250 gr ricotta sira (ili mascarpone)
🔸200 gr čokolade za kuhanje
🔸2 jaja
🔸3 kašike brašna
🔸3 kašike šećera
🔸malo arome ruma ili vanilije
🔶 Premaz:
🔸1 žumanjak
🔸malo mlijeka
Lisnato tijesto odmrznuti. Jednu kocku na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati u dimenziju 33 x 33 cm. Premazati polovinom otopljenog maslaca. Kakao pomiješati sa šećerom u prahu i kroz cjediljku posuti preko maslaca (pola smjese). Pažljivo zarolati i rezati na roladice debljine prsta.
Kalupu 26 cm dno obložiti pek papirom, poredati roladice i prstima pritiskati da se da se spoje i formiraju koru.
Drugi dio tijesta isto formirati, a roladice stavite na tacnu i u frižider.
Čokoladu otopiti na pari. Izmiksati ricotta sir sa šećerom, brašnom, jajima, rumom ili vanilijom, pa dodati otopljenu čokoladu i sve sjediniti. Istresti preko kore u kalup i poravnati.
Roladice iz frižidera poredati u krug pa preko staviti masni papir i razvaljati u koru. Slobodno krajeve poravnajte rukama, pa pomoću oklagije prebacite u kalup preko nadjeva. Žumanjak blago umutiti sa malo mlijeka i premazari pitu.
Peći na 180° oko 40 minuta.
Malo prohladiti, odvojiti nožem od kalupa i staviti na pladanj. Rezati i poslužiti i toplo i hladno. Ukusno je i podsjeća na neko fino čokoladno pecivo.
SAVJET: Ako vam se prilikom pečenja roladice malo deformiraju i ne izgledaju lijepo, slobodno pitu okrenite naopako. Donja strana je savršena.😉😁
Uživajte! 💝💝💝
Primjedbe
Objavi komentar