ČOLOLADNA PITA

 Nije problem sve preživjeti... Nije problem ni nastaviti dalje.

Samo je ponekad problem - odoljeti čokoladi, u bilo kom obliku.😂🙊🙊🐵


Uhhh, ovome nisam odoljela. I topla i hladna ova čokoladna pita je neodoljiva. Pritom, morate priznati, jako je dekorativna.




🔶 Potrebno je:

🔸500 gr lisnatog tijesta

🔸60 gr otopljenog maslaca

🔸2 kašike kakao praha

🔸2 kašike šećera u prahu


🔶 Nadjev:

🔸250 gr ricotta sira (ili mascarpone)

🔸200 gr čokolade za kuhanje

🔸2 jaja

🔸3 kašike brašna

🔸3 kašike šećera

🔸malo arome ruma ili vanilije


🔶 Premaz:

🔸1 žumanjak

🔸malo mlijeka


Lisnato tijesto odmrznuti. Jednu kocku na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati u dimenziju 33 x 33 cm. Premazati polovinom otopljenog maslaca. Kakao pomiješati sa šećerom u prahu i kroz cjediljku posuti preko maslaca (pola smjese). Pažljivo zarolati i rezati na roladice debljine prsta. 

Kalupu 26 cm dno obložiti pek papirom, poredati roladice i prstima pritiskati da se da se spoje i formiraju koru.

Drugi dio tijesta isto formirati, a roladice stavite na tacnu i u frižider.

Čokoladu otopiti na pari. Izmiksati ricotta sir sa šećerom, brašnom, jajima, rumom ili vanilijom, pa dodati otopljenu čokoladu i sve sjediniti. Istresti preko kore u kalup i poravnati.

Roladice iz frižidera poredati u krug pa preko staviti masni papir i razvaljati u koru. Slobodno krajeve poravnajte rukama, pa pomoću oklagije prebacite u kalup preko nadjeva. Žumanjak blago umutiti sa malo mlijeka i premazari pitu.

Peći na 180° oko 40 minuta.

Malo prohladiti, odvojiti nožem od kalupa i staviti na pladanj. Rezati i poslužiti i toplo i hladno. Ukusno je i podsjeća na neko fino čokoladno pecivo.

SAVJET: Ako vam se prilikom pečenja roladice malo deformiraju i ne izgledaju lijepo, slobodno pitu okrenite naopako. Donja strana je savršena.😉😁

Uživajte! 💝💝💝






Primjedbe

Popularni postovi