ČOKOLADNA TORTA SA KUGLICAMA OD SIRA I KOKOSA
Pita učiteljica Pericu: "Ti jedeš čokoladu, tvoj brat jede čokoladu, koje je to vrijeme?"
Kaže Perica: "Vrijeme kad dođe familija iz Beča!"😂😂😂
Meni niko ništa nije donio (nisam ni navikla), ali je super čokoladna torta sa kuglicama od kokosa tu!👍🏻👍🏻👍🏻
Kao što ste navikli kod mene, jednostavno, brzo i ukusno. 🥰 Bez sastojaka tipa "prah iz rogova krave Hajdinog dede".🤣Dekorativna a baš dobra. Za ljubitelje čokolade i kokosa, neodoljive kombinacije.
Nadam se da će vas fotografije privući da probate.😁
Pa da krenemo sa receptom.
☑️ Kuglice od sira i kokosa:
- 250 gr mascarpone ili drugog krem sira
- 50 gr šećera u prahu
- 3 kašike gustina
- 100 gr kokosa
- 2 žumanjka
☑️ Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- 2 kašike brašna
- 40 gr šećera u prahu
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike gustina
- 150 gr čokolade
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- 1 kašika ekstrakta ruma
☑️Glazura:
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 3 kašike kisele pavlake
- malo kokosa za dekoraciju
Sve sastojke sjedinite i oblikujte kuglice veličine srednjeg oraha, da izađe cca 21 kuglica. Uvaljajte u gustin. Dno kalupa 26 cm obložite papirom. Kuglice rasporedite sa razmacima između.
Izmiksati čvrsto 7 bjelanjaka uz dodavanje šećera u prahu.
Uz miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak. Zatim dodati redom gustin, brašno, prašak za pecivo, kakao i na kraju čokoladu otopljenu na pari. Sve žicom sjediniti. Preliti preko kuglica u kalupu.
Peći na 175° oko 40 min. Ako vam je rerna jača, nakon 15 min još smanjite temperaturu.
Ispečenu tortu, lagano nožem odvojiti od stranica, staviti pladanj na vrh i okrenuti. Pažljivo skinuti papir.
Za glazuru otopiti čokoladu na pari, pa umiješati kiselu pavlaku i dobro sjediniti. Premazati tortu odozgo i posuti kokosom po rubu.
Još malo ohladiti i spremna je za uživanje svim čulima.
Uživajte u ovoj divnoj rapsodiji.
Lijep pozdrav svima! 👋🏻💝🤎
Primjedbe
Objavi komentar