ČOKOLADNA TORTA SA KUGLICAMA OD SIRA I KOKOSA

Pita učiteljica Pericu: "Ti jedeš čokoladu, tvoj brat jede čokoladu, koje je to vrijeme?"

Kaže Perica: "Vrijeme kad dođe familija iz Beča!"😂😂😂

Meni niko ništa nije donio (nisam ni navikla), ali je super čokoladna torta sa kuglicama od kokosa tu!👍🏻👍🏻👍🏻

Kao što ste navikli kod mene, jednostavno, brzo i ukusno. 🥰 Bez sastojaka tipa "prah iz rogova krave Hajdinog dede".🤣Dekorativna a baš dobra. Za ljubitelje čokolade i kokosa, neodoljive kombinacije. 

Nadam se da će vas fotografije privući da probate.😁 

Pa da krenemo sa receptom.




☑️ Kuglice od sira i kokosa:

- 250 gr mascarpone ili drugog krem sira

- 50 gr šećera u prahu

- 3 kašike gustina

- 100 gr kokosa

- 2 žumanjka


☑️ Biskvit:

- 7 bjelanjaka

- 5 žumanjaka

- 2 kašike brašna

- 40 gr šećera u prahu

- 2 kašike kakao praha

- 3 kašike gustina

- 150 gr čokolade

- 1 mala kašičica praška za pecivo

- 1 kašika ekstrakta ruma


☑️Glazura:

- 100 gr čokolade za kuhanje

- 3 kašike kisele pavlake

- malo kokosa za dekoraciju


Sve sastojke sjedinite i oblikujte kuglice veličine srednjeg oraha, da izađe cca 21 kuglica. Uvaljajte u gustin. Dno kalupa 26 cm obložite papirom. Kuglice rasporedite sa razmacima između.

Izmiksati čvrsto 7 bjelanjaka uz dodavanje šećera u prahu. 

Uz miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak. Zatim dodati redom gustin, brašno, prašak za pecivo, kakao i na kraju čokoladu otopljenu na pari. Sve žicom sjediniti. Preliti preko kuglica u kalupu.

Peći na 175° oko 40 min. Ako vam je rerna jača, nakon 15 min još smanjite temperaturu. 

Ispečenu tortu, lagano nožem odvojiti od stranica, staviti pladanj na vrh i okrenuti. Pažljivo skinuti papir. 

Za glazuru otopiti čokoladu na pari, pa umiješati kiselu pavlaku i dobro sjediniti. Premazati tortu odozgo i posuti kokosom po rubu.





Još malo ohladiti i spremna je za uživanje svim čulima. 

Uživajte u ovoj divnoj rapsodiji.

Lijep pozdrav svima! 👋🏻💝🤎




Primjedbe

Popularni postovi