PARFE TORTA (BOROVNICA)

 Ma pogledajte vi tu savršenu boju! A tek ukus...kremasto, osvježavajuće, divno! 

A vrlo jednostavna za napraviti sa minimum sastojaka. 😁💗 Kao i sve ostalo kod mene.😂

Ne morate čak imati ni zube.😂😂😂 




📌 Biskvit:

- 5 jaja

- 5 kašika šećera

- 5 kašika brašna

- 1 kašika ulja

- 1 kašičica praška za pecivo 


🔸Krema:

- 500 ml soka od borovnice

- 2 kesice pudinga sa okusom slatkog vrhnja (može i vanilija)

- 4 kašike šećera

- 500 ml slatkog vrhnja

- 1 kesica mljevene želatine 


🔸Preljev:

- 250 ml soka od borovnice

- 1 kesica bezbojnog preliva za torte

- 3 kašike šećera 


Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. Posebno izmiksati žumanjke sa šećerom da budu pjenasti, pa dodati ulje i kratko sjediniti. Brašno pomiješati aa praškom za pecivo, prosijati u smjesu i sve izmiksati. Na kraju pjenjačom umiješati izmiksane bjelanjke. U papirom obložen kalup promjera 26 cm izliti i peći na 180° oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Od 400 ml soka oduzeti 8 kašika, izmješati sa prahom za puding, a u ostatak soka dodati šećer, zakuhati, pa kad prokuha izliti smjesu od pudinga i kuhati da se zgusne. Istresti na veći tanjir (da se prije ohladi), pokriti streč folijom i skroz ohladiti.

Slatko vrhnje izmiksati, pa u njega iz 2-3 puta dodati ohlađeni puding i sve izmiksati. Želatinu natopiti prema uputi, otopiti na laganoj vatri i umiješati u kremu.

Biskvit staviti na pladanj i okolo cake ring. Odozgo premazati pripremljenu kremu, poravnati i u frižider na 2-3 sata. 

Za preljev u šerpicu sipati sok, oduzeti 3 kašike i izmješati sa prahom za preljev i šećerom. Kada prokuha sok, sipati ovu smjesu i neka samo proključa još par puta, pa skloniti sa ringle. Ohladiti do mlakog, pa preliti tortu. U frižider ostaviti oko 30 min.i torta je spremna za degustaciju.

Uživajte kao i mi danas! 💌💗👍🏻💜💜💜







Primjedbe

Popularni postovi