PARFE TORTA (BOROVNICA)
Ma pogledajte vi tu savršenu boju! A tek ukus...kremasto, osvježavajuće, divno!
A vrlo jednostavna za napraviti sa minimum sastojaka. 😁💗 Kao i sve ostalo kod mene.😂
Ne morate čak imati ni zube.😂😂😂
📌 Biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
🔸Krema:
- 500 ml soka od borovnice
- 2 kesice pudinga sa okusom slatkog vrhnja (može i vanilija)
- 4 kašike šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica mljevene želatine
🔸Preljev:
- 250 ml soka od borovnice
- 1 kesica bezbojnog preliva za torte
- 3 kašike šećera
Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. Posebno izmiksati žumanjke sa šećerom da budu pjenasti, pa dodati ulje i kratko sjediniti. Brašno pomiješati aa praškom za pecivo, prosijati u smjesu i sve izmiksati. Na kraju pjenjačom umiješati izmiksane bjelanjke. U papirom obložen kalup promjera 26 cm izliti i peći na 180° oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Od 400 ml soka oduzeti 8 kašika, izmješati sa prahom za puding, a u ostatak soka dodati šećer, zakuhati, pa kad prokuha izliti smjesu od pudinga i kuhati da se zgusne. Istresti na veći tanjir (da se prije ohladi), pokriti streč folijom i skroz ohladiti.
Slatko vrhnje izmiksati, pa u njega iz 2-3 puta dodati ohlađeni puding i sve izmiksati. Želatinu natopiti prema uputi, otopiti na laganoj vatri i umiješati u kremu.
Biskvit staviti na pladanj i okolo cake ring. Odozgo premazati pripremljenu kremu, poravnati i u frižider na 2-3 sata.
Za preljev u šerpicu sipati sok, oduzeti 3 kašike i izmješati sa prahom za preljev i šećerom. Kada prokuha sok, sipati ovu smjesu i neka samo proključa još par puta, pa skloniti sa ringle. Ohladiti do mlakog, pa preliti tortu. U frižider ostaviti oko 30 min.i torta je spremna za degustaciju.
Uživajte kao i mi danas! 💌💗👍🏻💜💜💜
Primjedbe
Objavi komentar