BAVARSKA PECIVA
Dolazi Mujo u pekaru i traži hljeb. Pita ga prodavač: "Crni ili bijeli?" Kaže Mujo: "Ma svejedno bolan, nisam ti ja rasist!"😂
E pa da se nadovežem: ova bavarska peciva su vrh vrhova!!!! Ne izbjegavajte ih zbog boje.😂😂😂 Okolo hrskava, unutra mekana i ukusna! Mirišu savršeno i zaista ih morate probati.💗👍🏻👌🏻👌🏻👌🏻
✏️ Sastojci za tijesto:
✔️800 gr brašna
✔️1,5 kesica suhog kvasca
✔️1 supena kašika soli
✔️1 čajna kašika šećera
✔️3 supene kašike milerama ili pavlake
✔️5 kašika maslinovog ulja
✔️mlaka voda (količina po potrebi ovisno od brašna)
✏️Za kuhanje peciva:
✔️2 litra vode
✔️5 ravnih supenih kašika sode bikarbone
✏️Za posipanje:
✔️susam, čurekot, krupna himalajska so
Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano tijesto, dobro izraditi, premazati ga uljem, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Prebaciti na pobrašnjenu podlogu, malo premjesiti i podijeliti na loptice. Praviti kifle, perece, zemičke, pletenice, sve što vam se sviđa.
U šerpi prokuhati vodu, pa kad baci ključ dodati sodu. Rešetkastom kašikom spuštati peciva u vodu koja ključa, dovoljno im je 15 sekundi i vaditi ih šupljikavom kašikom na pek papir u pleh. Kuhati po 3-4 peciva ovisno od veličine.
Peciva zarezati nožem (kifle i zemičke), pa posuti susamom, čurekotom i krupnom himalajskom soli.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 20 min. Vruća peciva premazati sa malo ulja. Čim se malo prohlade, uživajte u ovom savršenstvu.
Bukvalno im ne treba ništa, toliko su dobra. Naravno, vi ih možete poslužiti uz sir, hladni narezak, paštetu, kajmak.
Obavezno ih probajte, jer nemaju mane.💗😁🤗👋🏻
Kuharski pozdrav!🤗👩🏻🍳
Primjedbe
Objavi komentar