BAVARSKA PECIVA

 Dolazi Mujo u pekaru i traži hljeb. Pita ga prodavač: "Crni ili bijeli?" Kaže Mujo: "Ma svejedno bolan, nisam ti ja rasist!"😂

E pa da se nadovežem: ova bavarska peciva su vrh vrhova!!!! Ne izbjegavajte ih zbog boje.😂😂😂 Okolo hrskava, unutra mekana i ukusna! Mirišu savršeno i zaista ih morate probati.💗👍🏻👌🏻👌🏻👌🏻




✏️ Sastojci za tijesto:

✔️800 gr brašna

✔️1,5 kesica suhog kvasca

✔️1 supena kašika soli

✔️1 čajna kašika šećera

✔️3 supene kašike milerama ili pavlake

✔️5 kašika maslinovog ulja

✔️mlaka voda (količina po potrebi ovisno od brašna) 


✏️Za kuhanje peciva:

✔️2 litra vode

✔️5 ravnih supenih kašika sode bikarbone 


✏️Za posipanje:

✔️susam, čurekot, krupna himalajska so 


Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano tijesto, dobro izraditi, premazati ga uljem, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.

Prebaciti na pobrašnjenu podlogu, malo premjesiti i podijeliti na loptice. Praviti kifle, perece, zemičke, pletenice, sve što vam se sviđa.

U šerpi prokuhati vodu, pa kad baci ključ dodati sodu. Rešetkastom kašikom spuštati peciva u vodu koja ključa, dovoljno im je 15 sekundi i vaditi ih šupljikavom kašikom na pek papir u pleh. Kuhati po 3-4 peciva ovisno od veličine.

Peciva zarezati nožem (kifle i zemičke), pa posuti susamom, čurekotom i krupnom himalajskom soli.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 20 min. Vruća peciva premazati sa malo ulja. Čim se malo prohlade, uživajte u ovom savršenstvu.



Bukvalno im ne treba ništa, toliko su dobra. Naravno, vi ih možete poslužiti uz sir, hladni narezak, paštetu, kajmak. 

Obavezno ih probajte, jer nemaju mane.💗😁🤗👋🏻

Kuharski pozdrav!🤗👩🏻‍🍳







Primjedbe

Popularni postovi