DOMAĆI SIRUP OD GROŽĐA 🍇
I evo gaaaaa! 😁
Dobila sam nekoliko poruka gdje ste tražili recept za sirup od grožđa, pa ga evo pišem. 🍇
Ukusan, osvježavajući, a što je najbitnije domaći, bez ikakvih vještačkih dodataka.
Može stajati jako dugo, samo je bitno da ga, po otvaranju boce, držite u frižideru.
✏️ Sastojci:
✔️5 kg grožđa
✔️1,5-2 kg šećera (zavisi koliko vam je grožđe slatko)
✔️3 vanilin šećera
✔️2 kesice limuntosa
✔️2 litra vode
Odmah da pojasnim da je ovo sirup i potrebna je ova, pa i veća količina šećera, jer se razrjeđuje po ukusu.
E dalje: grožđe dobro oprati i odvojiti bobice od peteljki.
U blenderu samo kratko izblendati (ne dugo da ne sameljete košpice) da grožđe pusti sok. Dobivenu smjesu kroz gusto cjedilo dobro iscjediti, možete se pomagati kutlačom, da istisnete sav sok.
U dobiveni sok dodajte vodu, šećer i limuntos i dobro izmiješajte.
Stavite kuhati. Kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri (ali da fino ključa) oko 30 minuta. Na kraju dodajte vanilin šećer i kratko prokuhajte. Skidajte pjenu.
Flaše da poklopcima sterilizirajte u rerni na 100°C oko pola sata.
Vruć sok sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.
Boja sirupa zavisi od vrste grožđa, nekome će biti tamniji, nekome svjetliji, ali okus je sigurno odličan.
Uživajte u odličnom domaćem sirupu, koji razgodite vodom po svom ukusu.👍🏻🍇🍀
Primjedbe
Objavi komentar