LAZANJE SA PALAČINKAMA

🙋🏻‍♀️ Ćao, ćaoooo svima! 😀

Kako vi provodite današnji dan? Kuha li se nešto fino?

Moj izbor za danas su lazanje, ali sa palačinkama. Meni se više dopadaju od pravih lazanja. Sočne i preukusne! 👍🏻👌🏻

Probajte pa javite jesam li u pravu! 😊 





📌Za bolonjez:

- 500 gr mljevenog mesa

- 1 glavica crvenog luka

- 3 režnja bijelog luka

- pola kocke za supu

- 3 kašike paradajz pirea

- 2 dcl vode

- suhi začin

- mljeveni biber

- suhi bosiljak

- malo suhog kopra 


📌Bešamel:

- 60 gr brašna

- 60 gr maslaca

- 1 litar mlijeka

- so

- malo muškatnog oraščića

- 100 gr rendane gaude

- mljeveni biber

300 gr rendane gaude za posipanje

- 20 palačinki (promjera 26 cm kod mene) 


Ispeći palačinke po vašem receptu. 

Za bolonjez na malo ulja izdinstati sitno isjeckan crveni i bijeli luk, pa dodati mljeveno meso. Dinstati par minuta, dodati pola kocke za supu, paradajz sos, vodu i sve skupa krčkati 10 min. Na kraju dodati začine dok bude po vašoj mjeri.

U šerpi otopiti maslac, dodati brašno, kratko promiješati pa doliti mlijeko malo po malo, neprestano miješajući pjenjačom da se izbjegnu grudice. Kuhati do željene gustine. Na kraju umiješati rendani sir i dodati so, biber i muškatni oraščić.

Pleh premazati maslacem, pa poredati 5 palačinki. Ja sam ih rezala po pola da lijepo uštimam u pleh. Posipati četvrtinu bolonjeza, pa bešamel i posuti sirom. Opet palačinke i ponavljati 4 sloja nadjeva i peti sloj završite palačinkama. Odozgo premazati bešamelom i posuti sirom.

Peći na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni. 

Gotove lazanje ostaviti da se prohlade (vruće se ne mogu lijepo rezati) i servirati.

Uživajte u savršenom ručku! 🥰🍀❤️👋🏻




Primjedbe

Popularni postovi