FINI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Savršena kombinacija prhkog tijesta, vanila kreme i šljiva. 
Predobar voćni kolač! 



Sastojci za tijesto:

  • 250 gr brašna
  • 1 jaje
  • 100 gr maslaca
  • 100 gr šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema:

  • 400 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr milerama sa 20% m.m.
+

  • 500 gr šljiva
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • Šećer u prahu za posipanje
U posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, dodati istopljeni i prohlađeni maslac, šećer, jaje i vanilin šećer, pa promiješati prvo kašikom, a onda rukom izraditi tijesto. Trećinu odvojiti, formirati lopticu, zamotati u streč foliju, pa ostaviti u zamrzivač.

Ostatak tijesta razvaljati u veličini pleha (30 x 19 cm), pleh malo nauljiti i pobrašniti, pa staviti razvaljano tijesto i po potrebi utapkati prstima.

Šljive oprati, očistiti košpe i ako su krupnije izrezati na četvrtine, a sitnije na polovine.

Puding izmiješati sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka sa šećerom zakuhati, pa skuhati puding. U vruć odmah umiješati mileram i žicom sjediniti. Odmah istresti na tijesto i poravnati.
Poredati četvrtine ili polovice šljiva i malo ih utisnuti u kremu.
Posuti sa šećerom i cimetom. Odozgo narendati onu trećinu tijesta koja je bila u zamrzivaču.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 35 minuta.

Kolač potpuno ohladiti, pa rezati na kocke i posuti šećerom u prahu.





Primjedbe

Popularni postovi