DŽEM OD ŠLJIVA IZ RERNE (BEZ ŠEĆERA)👌🏻

 Najjednostavniji, najbrži i najbolji džem bez šećera.
Minimalan trud, rerna skoro sve odradi sama. Nema prskanja, dugotrajnog stajanja uz peć, bez brige dal' će da zagori, pokipi itd.  Rezultat fenomenalan, može se koristiti za mnogo stvari: štrudle, palačinke, lijene pite, rolade, namaz.... 

Probajte, nećete se pokajati! 👌🏻👌🏻👌🏻



Količinu ćete prilagoditi, naravno, svojim potrebama. Kod mene je bilo ovako:

P o t r e b n o   j e

  • 8 kg šljiva
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 1 bočica ekstrakta ruma
  • Cimet po ukusu* (ako želite i volite)
Koristila sam šljive požegače, koje su bile baš lijepo zrele i slatke, pa nisam dodavala šećer.
Ako vam šljive nisu dovoljno slatke, pošećerite ih po ukusu.

Šljive dobro oprati i povaditi košpe.
Prebaciti ih u dublji veći pleh.

Rernu zagrijati na 250°.
Ubaciti pleh u zagrijanu rernu i pustiti da vrijeme odradi svoje. 90 minuta ih peći s tim da ih drvenom kuhačom promiješate svega 2-3 puta. Pustit će sok i kuhati se baš kako treba, bez prskanja.

Nakon 90 minuta, temperaturu smanjiti na 200°, izvaditi pleh i štapnim mikserom izblendati šljive. Ja nisam skroz usitnila jer volim da tu i tamo ostane komadić šljive.
Posuti vanilin šećerom, dodati cimet i rum, promiješati i vratiti još oko 20 do 30 minuta u rernu, zavisi koju gustinu želite. 
Meni je ovo bilo idealno, ni pregusto, ni rijetko, lijepo mazivo.

Ispečen džem izvadite i pokrijte drugim plehom da se ne hladi, dok vi sterilizirate tegle i poklopce na 100° 10-tak minuta.

Puniti zagrijane tegle vrućim džemom i redati ih u isključenu, ali još toplu rernu i ostaviti 10 minuta da se malo uhvati korica na vrhu.
Potom iz dobro zatvoriti poklopcem i ostaviti da se potpuno ohlade.

Ovako spremljen džem može stajati jako dugo, bez da se pokvari. Nakon otvaranja teglu držati u frižideru.

Uživajte i vi, a mi smo danas pravili palačinke i isprobali džem - oduševljeni smo! 👌🏻👍🏻😉🥰










Primjedbe

Popularni postovi