DOBRI, STARI KOLAČ OD JABUKA 🍏🍎

Kolač koji uvijek miriše na djetinjstvo, jer aroma cimeta, vanile, jabuka obećavaju pravi vremeplov. 



Biskvit:


  • 4 jaja
  • 2 čaše šećera (čaša 180 ml)
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša ulja
  • 3 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 2 čaše šećera (ako su jabuke slatke onda manje)
  • 5 kašika griza
  • 2 šake mljevenih oraha (može i bez)
  • 1 kašičica cimeta

I još
  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 vanilin šećer
Jabuke oguliti, izrendati, posuti šećerom i staviti na ringlu da se dinstaju.

U međuvremenu cijela jaja izmiksati sa šećerom pjenasto, pa dodati ulje, mlijeko, sjediniti i na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve mikserom umutiti, pa polovinu smjese izliti u tepsiju premazanu uljem i malo pobrašnjenu.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15 minuta, samo da se uhvati korica odozgo.

Skloniti jabuke sa ringle, pa u njih dodati griz, orahe i cimet i dobro izmiješati.

Na biskvit rasporediti smjesu od jabuka, ne pritiskajući, pa preliti drugim dijelom smjese i vratiti da se peče još oko 25 do 30 minuta.

Ispečen kolač obilno posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom. Možete ga još toplog rezati na kocke i uživati, a jednako ukusan je i potpuno hladan.




Primjedbe

Popularni postovi