DOBRI, STARI KOLAČ OD JABUKA 🍏🍎
Kolač koji uvijek miriše na djetinjstvo, jer aroma cimeta, vanile, jabuka obećavaju pravi vremeplov.
Biskvit:
- 4 jaja
- 2 čaše šećera (čaša 180 ml)
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 2 čaše šećera (ako su jabuke slatke onda manje)
- 5 kašika griza
- 2 šake mljevenih oraha (može i bez)
- 1 kašičica cimeta
I još
- šećer u prahu za posipanje
- 1 vanilin šećer
Jabuke oguliti, izrendati, posuti šećerom i staviti na ringlu da se dinstaju.
U međuvremenu cijela jaja izmiksati sa šećerom pjenasto, pa dodati ulje, mlijeko, sjediniti i na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve mikserom umutiti, pa polovinu smjese izliti u tepsiju premazanu uljem i malo pobrašnjenu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15 minuta, samo da se uhvati korica odozgo.
Skloniti jabuke sa ringle, pa u njih dodati griz, orahe i cimet i dobro izmiješati.
Na biskvit rasporediti smjesu od jabuka, ne pritiskajući, pa preliti drugim dijelom smjese i vratiti da se peče još oko 25 do 30 minuta.
Ispečen kolač obilno posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom. Možete ga još toplog rezati na kocke i uživati, a jednako ukusan je i potpuno hladan.
Primjedbe
Objavi komentar