ZAPEČENE ŠKOLJKICE SA TIKVICAMA I SIROM
Ručak za svaku preporuku, lagan, ljetni, ne oduzima puno vremena, a imate fantastičan obrok.
Sastojci:
- 500 gr tjestenine školjkice ili neke druge
- 500 gr feta sira
- 4 jaja
- 2 tikvice
- 4-5 kašika pavlake
- so
- sušeni kopar
- ulje
Tikvice očistiti, izrendati, malo posoliti i ostaviti 15 minuta da puste vodu.
Tjesteninu obariti al dente uz malo soli i ulja.
Procijediti, malo pouljiti i ostaviti poklopljeno u šerpi dok se pripremi smjesa sa sirom.
U zdjelu staviti sir, jaja, pavlaku, malo posoliti po potrebi jer je feta slana. Tikvice ocijediti i dodati siru. Sve dobro izmiješati, pa dodati suhi kopar. Na kraju dodati kuhanu tjesteninu i sve kašikom sjediniti.
Pleh premazati sa malo maslaca, pa istresti masu, izravnati kašikom i malkice pouljiti.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni.
Ispečeno malo prohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz jogurt, neku sezonsku salatu, zavisi kako volite.
Napominjem da umjesto feta sira, možete koristiti i mladi sir, po želji narendati i edamera ili gaude, kako god, bit će fenomenalno!
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar