PARADAJZ SOS PART. 2 🍅🌶️🧅🧄

Danas još jedna tura paradajz sosa, ali drugačija. Okus je savršen! 

Priprema nije komplicirana, a dobijete savršen sos, primjenjiv u raznim jelima.

Sastojci:

- 3 kg zrelog paradajza

- 1 kg paprika

- 5 glavic crvenog luka

- 1 glavica bijelog luka

- 150 ml ulja

- 150 ml alkoholnog octa

- 1,5 supena kašika soli

- kopar, bosiljak, svježi peršun


Paradajz oprati, očistiti i isjeckati u sjecku. 

U veću šerpu staviti ulje i ocat, istresti isjeckani paradajz i staviti na srednju temperaturu da kuha oko 40 minuta. Povremeno promiješajte.

Papriku i obje vrste luka očistiti i isjeckati u sjecku.

Nakon što se paradajz kuhao 40-tak minuta, dodati isjeckanu papriku i crveni i bijeli luk. Promiješati i nastaviti kuhanje uz povremeno miješanje oko 45 minuta.

Tegle sterilizirati u rerni zagrijanoj na 100° nekoliko minuta.

15-tak minuta prije kraja kuhanja dodati so, kopar, bosiljak i isjeckan peršun. 

Skuhan sos sipati u sterilizirane tegle, dobro zavrnuti poklopce i okrenuti naopako pa ostaviti da se tako potpuno ohlade.

Odložiti u ostavu, a po otvaranju teglu držati u frižideru.






Primjedbe

Popularni postovi