SOK (SIRUP) I SLATKO OD VIŠANJA 🍒

Zaista je grijeh ne iskoristiti ove divne darove prirode. Odličan sirup i slatko od  višnje su uvijek dobrodošli u našoj ostavi.
Namjena slatka je višestruka: odlično u kolačima, za palačinke, čak ga koristim i u lijenoj piti, tortama.🍒




Mjere neću pisati, što se tiče količine, ali ću u tekstu reći koliko šećera ide po kilogramu voća.

Potrebno:

- očišćene višnje
- šećer
- voda
- 5 kesica vanilin šećera

Očišćene višnje izvagajte i stavite u lonac. Na kilogram višanja dodajte litar vode, uključite tako da prokuha (bez šećera) i kuhajte 25 minuta od trenutka kad proključa.

Potom višnje izvadite cjediljkom iz vode i ostavite sa strane. U vodu dodajte toliko kg šećera koliko ste imali višanja prije kuhanja. Dodajte 2 kesice vanilin šećera i stavite sve kuhati oko 20 minuta.
U međuvremenu u rerni sterilizirajte staklene boce na 100°.
Vruć sirup sipati u flaše i dobro zatvoriti. Ostaviti da se ohlade.

Sad izvagajte višnje koje ste izvadili i na kilogram višanja dodajte 900 gr šećera i 3 kesice vanilin šećera, pa sve stavite kuhati na jaku vatru uz povremeno miješanje oko sat vremena. Sami procijenite koliko tečno želite da bude i kako vam se sviđa. Po želji možete dodati i malo ruma.
Sterilizirajte staklenke u rerni na 100°.
Vruće slatko sipati u vruće staklenke, dobro zatvorite i okrenite ih naopako oko 10 minuta, zatim ih vratite u normalan položaj. Ostavite sve da se tako ohladi, pa odložite u ostavu.

Ovako pripremljeno slatko može stajati jako dugo. Naravno, poslije otvaranja, držite u hladnjaku.

Sok kod posluživanja razrijedite vodom kao i svaki sirup.


NAPOMENA: Neka vas ne buni količina šećera, jer je zaslužan za dugotrajnost. Nema nikakvih dodataka kao što je konzervans, limunska kiselina i sl.




Primjedbe

Popularni postovi