KOLAČ SA VIŠNJAMA 🍒🍒🍒
Divno, kremasto, voćno, ukusno, jednostavno!
Trebam li još nešto reći?
Slobodno ga napravite već sutra, dok imamo višanja.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- pola praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Nadjev od višanja:
- 500 gr očišćenih višanja
- cca 400 gr šećera (odredite količinu prema kiselosti višanja)
- 9 dcl vode
- 1 puding od vanilije
- 2 pudinga od višnje ili maline
Za dekoraciju:
- 300 ml slatkog vrhnja
- pola izribane čokolade za kuhanje
Dobro izmiksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom da budu pjenasta.
Dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo, miješajući špatulom.
Pleh premazati sa malo maslaca i pobrašniti, pa izliti smjesu, malo lupiti pleh od sto da izađe zrak i staviti peći u zagrijanu rernu na 180° oko 15 minuta. Biskvit je nježan i pazite da ga ne prepečete.
Ispečen ostaviti da se hladi.
U šerpu staviti očišćene višnje sa šećerom, preliti sa 7 dcl vode i staviti da se kuha 10 minuta od trenutka kad proključa. U međuvremenu puding od vanilije i 2 pudinga od višnje ili maline rastvoriti u 2 dcl vode, bez grudvica i nakon što su višnje kuhale 10 minuta, puding dodati u njih i neprestano miješajući kuhati minut-dva da se zgusne. Skloniti sa ringle.
Ostaviti da odstoji 10-tak minuta, povremeno miješajući pa preliti preko biskvita.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Izmiksati slatko vrhnje i premazati kolač. Posuti čokoladnim strugotinama.
Rezati na kocke i servirati.
Trebam li još nešto reći?
Slobodno ga napravite već sutra, dok imamo višanja.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- pola praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Nadjev od višanja:
- 500 gr očišćenih višanja
- cca 400 gr šećera (odredite količinu prema kiselosti višanja)
- 9 dcl vode
- 1 puding od vanilije
- 2 pudinga od višnje ili maline
Za dekoraciju:
- 300 ml slatkog vrhnja
- pola izribane čokolade za kuhanje
Dobro izmiksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom da budu pjenasta.
Dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo, miješajući špatulom.
Pleh premazati sa malo maslaca i pobrašniti, pa izliti smjesu, malo lupiti pleh od sto da izađe zrak i staviti peći u zagrijanu rernu na 180° oko 15 minuta. Biskvit je nježan i pazite da ga ne prepečete.
Ispečen ostaviti da se hladi.
U šerpu staviti očišćene višnje sa šećerom, preliti sa 7 dcl vode i staviti da se kuha 10 minuta od trenutka kad proključa. U međuvremenu puding od vanilije i 2 pudinga od višnje ili maline rastvoriti u 2 dcl vode, bez grudvica i nakon što su višnje kuhale 10 minuta, puding dodati u njih i neprestano miješajući kuhati minut-dva da se zgusne. Skloniti sa ringle.
Ostaviti da odstoji 10-tak minuta, povremeno miješajući pa preliti preko biskvita.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Izmiksati slatko vrhnje i premazati kolač. Posuti čokoladnim strugotinama.
Rezati na kocke i servirati.
Primjedbe
Objavi komentar