POGAČICE SA PILEĆIM FILEOM
Odličan ručak ili večera!
Preporučujem, mekane su kao duša, samo ih nemojte prepeći.☝🏻
Napisati ću mjere za 4 komada, mada sam ja pravila duplu mjeru za više osoba.😁
Sastojci za tijesto:
- 600 gr brašna
- 1,5 vrećica suhog kvasca
- 1 čajna kašičica soli
- 1 mala kašičica šećera
- 4 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)*
Nadjev:
- 4 pileće šnicle
- vegeta, so, biber
- 300 gr edamera ili gaude
Za premaz:
- 1 jaje
- sjemenke susama
- pavlaka
Opcionalno:
- mješavina svježe isjeckanog peršuna, bijelog luka,maslinovog ulja i malo soli (mi volimo tako, a vi ne morate)😃
Pileći file začiniti i propržiti na malo ulja samo da porumeni.
Sir izrendati.
U brašno dodati so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati srednje mekano, elastično tijesto, neljepljivo, dobro izraditi rukama, oblikovati loptu, nauljiti, pokriti krpom i ostaviti na toplo mjesto da se udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Svaki dolio razvaljati u krug, veličine srednjeg tanjira. Na jednu polovicu staviti pileći file, posuti ribanim sirom pa preklopiti drugom polovicom tijesta i zalijepiti krajeve (uvrnuti kao ja ili pritisnuti viljuškom). Redati ih na pek papir u pleh. Premazati pogačice umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti da odmore oko 15 minuta.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° da blago porumene oko 15 minuta (pazite da se ne prepeku).
Ispečene pokriti suhom krpom i ostaviti da odstoje 5-6 minuta.
Potom ih prelijte pavlakom ili kajmakom i po želji pospite mješavinom peršuna, bijelog luka i maslinovog ulja.
Dobar tek!🍽️🥛🥗
Preporučujem, mekane su kao duša, samo ih nemojte prepeći.☝🏻
Napisati ću mjere za 4 komada, mada sam ja pravila duplu mjeru za više osoba.😁
Sastojci za tijesto:
- 600 gr brašna
- 1,5 vrećica suhog kvasca
- 1 čajna kašičica soli
- 1 mala kašičica šećera
- 4 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)*
Nadjev:
- 4 pileće šnicle
- vegeta, so, biber
- 300 gr edamera ili gaude
Za premaz:
- 1 jaje
- sjemenke susama
- pavlaka
Opcionalno:
- mješavina svježe isjeckanog peršuna, bijelog luka,maslinovog ulja i malo soli (mi volimo tako, a vi ne morate)😃
Pileći file začiniti i propržiti na malo ulja samo da porumeni.
Sir izrendati.
U brašno dodati so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati srednje mekano, elastično tijesto, neljepljivo, dobro izraditi rukama, oblikovati loptu, nauljiti, pokriti krpom i ostaviti na toplo mjesto da se udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Svaki dolio razvaljati u krug, veličine srednjeg tanjira. Na jednu polovicu staviti pileći file, posuti ribanim sirom pa preklopiti drugom polovicom tijesta i zalijepiti krajeve (uvrnuti kao ja ili pritisnuti viljuškom). Redati ih na pek papir u pleh. Premazati pogačice umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti da odmore oko 15 minuta.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° da blago porumene oko 15 minuta (pazite da se ne prepeku).
Ispečene pokriti suhom krpom i ostaviti da odstoje 5-6 minuta.
Potom ih prelijte pavlakom ili kajmakom i po želji pospite mješavinom peršuna, bijelog luka i maslinovog ulja.
Dobar tek!🍽️🥛🥗
Primjedbe
Objavi komentar