PARFE TORTA SA MALINAMA I ČOKOLADOM

Ovo je nešto stvarno fenomenalno i od srca preporučujem da probate ovu malinasto-čokoladnu fantaziju... kremasto, ukusno, ma kao sladoled.



Torta je promjera 26 cm.

Biskvit:

- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 4 kašike vruće vode
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1/2 praška za pecivo

Krema:

- 200 gr svježih malina
- 150 gr šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica želatina u prahu

Ganache:

- 300 ml slatkog vrhnja
- 150 gr čokolade za kuhanje

Dekoracija:

- 2 kesice šlag kreme od čokolade
- 250 ml mlijeka za pripremu šlag kreme
- 50 gr ribane čokolade

Za biskvit cijela jaja sa šećerom i vrućom vodom miksati dok ne posvijetle i postanu kremasta (cca 15 min). Na izmiksana jaja prosijati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Špatulom sjediniti, pa istresti u kalup na pek papir, pa peći na 180° 15 minuta. Ispečen biskvit ostaviti u kalupu da se malo prohladi, pa skinuti obruč i okrenuti ga na pladanj za tortu, odstraniti papir, pa ostaviti da se skroz ohladi.

Maline i šećer ubaciti u blender i dobro izblendati. Posebno izmiksati slatko vrhnje. Maline dodati u vrhnje i sve sjediniti mikserom. Želatinu natopiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, pa lagano zagrijati da se istopi, ne da prokuha, pa dodati u kremu i mikserom sjediniti.
Oko biskvita, staviti obruč, istresti kremu i lijepo poravnati. Ostaviti u frižider da se stisne.

Zagrijati slatko vrhnje (ne smije prokuhati), pa u njega dodati izlomljenu čokoladu na kockice i žicom energično miješati da se čokolada istopi. Malo prohladiti i izliti ganaš preko kreme. Ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stisne.

Šlag kreme od čokolade pripremiti prema uputstvu sa 250 ml mlijeka. Napuniti slastičarski špric i dekorirati po želji. Posuti čokoladnim strugotinama.

I to bi bilo to. Uživajte u ovom savršenstvu okusa.❣️❣️❣️








Primjedbe

Popularni postovi