KVRGUŠA

Odavno nisam čula ružniji naziv za nešto tako ukusno i lijepo, kao za ovo jelo.😁😁😁 Morate probati, jer je skroz jednostavne pripreme, a sito i izuzetno ukusno. Dobar tek i vama, ukoliko se odlučite da već sutra kvrgušu imate na svom stolu.

Pa da krenemo sa pripremom:




Sastojci:

- 1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci, file)
- 3 jaja
- Vegeta
- so
- biber
- mlijeko*
- brašno*
- 1 prašak za pecivo
- ulje
- pavlaka ili kajmak

Pileće meso po vašem izboru, začiniti vegetom, biberom, pa ga propržiti na ulju samo da malo porumeni sa svih strana, ne da bude skroz gotovo.
Jaja umutiti, pa dodati so, mlijeko, brašno i prašak za pecivo tako da dobijete gušće tijesto nego za palačinke, bez grudvica. Zato nisam napisala količinu mlijeka i brašna, jer ćete to najbolje sami procijeniti, a i nema neke veće greške ako bude tijesto i malo rjeđe ili gušće.

Pleh za pečenje malo više pouljiti i staviti ga u rernu zagrijanu na 200 ° da se dobro zagrije. Potom izvaditi pleh, poredati meso sa razmakom između i izliti smjesu sa jajima između mesa.
Vratiti u rernu i kvrgušu peći na 200° oko 25 do 30 minuta da lijepo porumeni. Potom izvaditi pleh, preliti jelo kajmakom ili mlijekom i vratiti u rernu još 5 minuta.




Izrezati na komade i servirati uz pavlaku i neku salatu, eventualno šolju jogurta.

Prijatno!!!🍽️🥛🥗


Primjedbe

Popularni postovi