AŠĆIKADUNINE SARMICE

Postoje dvije verzije ovog preukusnog jela, prva da se mijesi tijesto i peku kore veličine palačinke na tavi i druga verzija - ispeći klasične palačinke, dalji postupak je isti. Moja verzija je sa palačinkama i nama se jako dopala.
Od srca preporučujem da probate, jer su ove "sarmice" fenomenalne i tople i hladne.
👍🏻👌🏻😉



Potrebno je ispeći 14 palačinki promjera 24 cm ili manji broj većih, zavisi kako volite. Recept za omiljene palačinke znaju i vrapci na grani, pa ne bih o tome.

Za nadjev:

- 500-600 gr pilećeg filea
- 200 gr milerama
- 200 gr ribanog edamera
- 100 gr pavlake
- 1 jaje
- so
- biber

Za preljev:

- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 jaje
- 2 kašike milerama
- so


Potrebno je pileće meso skuhati sa raznim povrćem: dodala sam mrkvu, 3 režnja bijelog luka, crveni luk, peršun, celer. Meso će poprimiti sve te divne arome, a vi imate osnovu da dodate tjesteninu i imate supicu.

Skuhano meso izvaditi iz supe, iskidati prstima u posebnoj zdjeli, dodati mileram, ribani sir, pavlaku, jaje, so i biber pa sve fino kašikom sjediniti da se dobije kompaktna masa kao na slici.


Kad je nadjev gotov, svaku palačinku filovati smjesom i motati kao sarmu.


Redati ih u nauljen pleh jednu do druge.


Kad ste sve poredali, preliti ih preliti ih mješavinom vrhnja za kuhanje, jajeta, milerama i soli i po želji možete odozgo posuti sa još malo ribanog edamera ili gaude.


Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 20-25 minuta da porumeni.


Sad možete navaliti i uživati u ovom jako ukusnom jelu uz neku sezonsku salatu ili šolju jogurta.
Prijatno!!! 🍽️🥛🥗




Primjedbe

Popularni postovi